La Berlinale va avea lor premiera filmului „Numerele”, în regia lui Oleg Sențov

Oleg Sențov

La Festivalul Berlinale, în februarie, va avea lor premiera filmului „Numerele”, în regia lui Oleg Sențov și Ahtem Seitablaev, transmite DW, cu referire la organizatorii festivalului. Producția filmului a avut loc în timp ce regizorul ucrainean Oleg Sențov se afla în detenție în Rusia. Sențov și Seitablaev au colaborat prin corespondență, scriindu-și peste 100 de scrisori. Organizatorii festivalului au remarcat că filmul a fost realizat „în circumstanțe imposibile, într-un vid existențial”.

„Numerele” este transpunerea cinematografică a unei piese de teatru scrisă de Oleg Sențov în 2011. Personajele, desemnate prin numere, se spun la început zero-ului, liderului suprem, ca apoi să distrugă sistemul existent.

Festivalul de la Berlin va avea loc între 20 februarie și 1 martie.

Regizorul Oleg Sențov a fost arestat în Crimeea anexată de Rusia în 2014 și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare sub acuzația de terorism. Sențov nu și-a recunoscut vina și a ținut greva foamei în detenție timp de 145 de zile. A fost eliberat pe 7 septembrie 2019, în cadru unui amplu schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.