OSCE cere Tadjikistanului să permită jurnaliștilor RFE/RL să lucreze „fără restricții”

Harlem Desir

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Harlem Desir, a cerut Tadjikistanului să acorde acreditări „întregii echipe” a Serviciului tadjik al postului nostru de radio, spunând că jurnaliștii trebuie să poată lucra „în mod liber, fără restricții nejustificate”.

Desir a făcut apelul într-un tweet, pe 23 ianuarie, întrucât Ministerul Afacerilor Externe din Tadjikistan a fost reticent să acorde un an de acreditare pentru 18 jurnaliști și membri ai personalului Serviciului tadjik, cunoscut local sub numele de Radio Ozodi.

Acreditările lor au fost reținute sau au expirat la 1 noiembrie. De atunci, Ministerul de Externe a acordat doar o acreditare parțială celor 11 membri ai Serviciului tadjik, în timp ce șapte corespondenți ai postului au rămas fără acreditare.

Într-o scrisoare adresată ministrului tadjik de externe Sirojiddin Muhriddin, pe 21 ianuarie, președintele RFE/RL, Jamie Fly, a declarat că guvernul său nu și-a respectat angajamentele de a permite Serviciului Tadjik să funcționeze „fără obstacole” și să-și „îndeplinească obligațiile internaționale de a respecta mass-media independente”.

Washington Post, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Human Rights Watch și grupurile locale de advocacy media din Tadjikistan au caracterizat reținerea de către guvern a acreditării ca o încălcare a libertății mass-media și a unui mijloc de cenzură.

Membrii Congresului Statelor Unite au criticat și ei utilizarea acreditării pentru a restricționa libertatea de expresie și au avertizat că eșecul de a permite RFE/RL să funcționeze liber ar putea afecta relațiile bilaterale.

Legea din Tadjikistan interzice jurnaliștilor din presa străină să lucreze fără acreditare. RFE/RL funcționează în această țară ca organizație media internațională.