Coronavirus: mii de români pleacă la munci sezoniere în Germania

Romania -Cluj, sute de oameni pleaca la munca sezonieră in Germania, 9 aprilie 2020

Pe fundalul pandemiei de coronavirus și a regulilor speciale de distanțarea socială și fizică, în Germania au sosit joi primele zboruri charter cu muncitori sezonieri din România, angajati în agricultură. Germania permite intrarea în țara a 80 de mii de muncitori sezonieri, în aprilie și mai în condiții speciale de securitate sanitară. România a sistat săptămâna trecută toate legăturile aeriene cu Germania dar permite zborurile charter pentru sezonieri.

În acest moment, peste 20 de mii de persoane sunt înregistrare pe listele speciale pentru veni la muncă în Germania iar cererea crește, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei Eurowings, care organizează zborurile din România. Costurile sunt acoperite de fermierii care aduc muncitorii agricoli sezonieri.

Și Italia a anunțat că 15 mii de români vor veni la munci agricole în nordul țării, adică în epicentrul epidemiei, după ce statul român a relaxat restricțiile în cazul sezonierilor.

La București, joi, premierul Ludovic Orban a estimat, într-un interviu pentru TVR1, că circa 80-90.000 de români ar putea să plece în perioada următoare în țări ale Uniunii Europene în căutarea unui loc de muncă. Șeful Guvernului a precizat că nu există posibilitatea să li se interzică plecarea din cauza epidemiei de coronavirus. „În România au venit din țări din Uniunea Europeană sau din afara UE peste 250.000 de români. Absorbția acestei forțe de muncă astăzi este aproape imposibilă. După ce trecem de vârful epidemiei, va exista posibilitatea de a oferi locuri de muncă persoanelor afectate”, a spus Ludovic Orban.