Your browser doesn’t support HTML5
„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă despre licitațiile pet imp de pandemie. La 22 aprilie curent, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, făcea poze pe fundalul câtorva unități de tehnică și anunța cu mult fast că a dat start lucrărilor de renovare a aleii pietonale de pe bulevardul Mircea cel Bătrân. După ce a plecat edilul, a fost retrasă și tehnica care a săpat câteva șanțuri la intersecția cu strada Petru Zadnipru, iar subdiviziunile Primăriei au rămas să se descurce cu licitațiile pentru desemnarea companiei care se va ocupa de reabilitarea aleii. „Din prea mare grabă”, autoritățile Capitalei așa și nu au organizat o licitație pentru identificarea agentului economic care va efectua lucrările. Întreprinderea municipală Exdrupo a fost desemnată „din oficiu” să reconstruiască aleea pietonală de pe Bulevardul Mircea cel Bătrân. Detalii, pe Anticoruptie.md.
La rubrica investigații citiți o anchetă despre decidenții și culisele scandalului insulinei ucrainene Strim în Republica Moldova. Esculap-Farm SRL a acționat în judecată statul pentru cantitatea enormă de biosimilar Strim contractată și nelivrată. Trecerea de la analogi de insulină la biosimilari, însoțită de abuzuri și falsificări, a pus în pericol viețile a 18.000 de diabetici de tipul I și II – copii, gravide și bătrâni. Protagoniștii schemei sunt politicieni, oameni de afaceri, funcționari de stat și medici. Toate detaliile schemei le aflați de pe portalul nostru.
O altă anchetă îl prezintă dintr-o perspectivă nouă pe omul de afaceri Adriano Dulgher, care pretinde că-i aparțin cele 1,6 milioane de euro, depistate în sâmbăta Paștelui de către vameșii de la Leușeni într-un tir. Acesta a fost vizat anterior într-un dosar penal pornit de Centrul Național Anticorupție pentru spălare de bani. Recent Dulgher a fost vedetă la mai multe televiziuni, unde s-a prezentat drept milionar și a declarat că va lupta să-i fie returnați banii sechestrați la vamă. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice l-au surprins sâmbătă în satul Mălăești din raionul Orhei, în compania unui alt om de afaceri, Gheorghe Vîrtosu, vizat anterior în scheme de trafic de persoane și condamnat penal pentru astfel de crime. Cei doi au fost cercetați în același dosar pentru spălare de bani. Detalii, pe Anticoruptie.md.
După ce recent, președintele Igor Dodon a fost obligat de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității să prezinte scuze publice pentru declarațiile discriminatorii în adresa liderei PAS, Maia Sandu, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat deciziile Consiliului în care este vizat șeful statului. Am constatat că, deși există patru decizii în care Igor Dodon a fost obligat să prezinte scuze publice pentru derapajele discriminatorii, acesta nu s-a conformat nici o dată deciziilor Consiliului pentru egalitate. Experții susțin că de vină sunt lacunele din legislație, însă persoanele a căror demnitate a fost lezată de Igor Dodon se pot adresa la CEDO pentru a-și face dreptate. Detalii, pe portalul nostru.
La rubrica special citiți un reportaj despre pandemia la sat și cum fac față oamenii de la țară provocărilor din autoizolare.”
(Transcriere: Alla Ceapai)