Linkuri accesibilitate

„Prăbușirea lui Dodon și bătălia pentru maturitate politică la Chișinău” (Iulian Chifu/deschide.md)


Revista presei matinale la Radio Europa Liberă.

„Prăbușirea lui Dodon și bătălia pentru maturitate politică la Chișinău” este editorialul semnat de Iulian Chifu pe deschide.md. Analistul notează că majoritatea parlamentară se clatină bine. Iar motivația e foarte clară: „compoziția diferită și opțiunile distincte ale celor două partide aflate la guvernare PSRM şi PD și respingerea abordării ostentativ pro-ruse a Președintelui Dodon și a guvernului său”. Iulian Chifu consideră însă că Guvernul Chicu nu trebuie să demisioneze şi nici nu trebuie demis azi. „Nu pentru că nu există o majoritate și un guvern alternativ. Ci pentru că trebuie să încaseze pe deplin costurile crizei, pentru că trebuie să ducă la capăt încheierea pandemiei. Într-o lună, mai ales dacă datele pandemiei vor arăta mai bine, atunci poate să fie alungat”, precizează comentatorul. „Perspectivele sunt mai degrabă favorabile în a doborî un guvern pro-rus și a-l schimba pe Dodon la viitoarele alegeri prezidențiale decât a forma un guvern pro-european, de criză, cu durată limitată și minoritar, susținut de un mănunchi de partide politice și parlamentari independenți”, mai notează, între altele, Iulian Chifu.

Radio Chişinău publică reacţiile unor experţi la declaraţiile premierului Ion Chicu că urmare a crizei pandemice multe întreprinderi vor falimenta, rata şomajului va creşte, iar deficitul bugetar, deja enorm, conform ultimelor prognoze, va depăși un miliard de euro. R. Moldova nu putea evita pandemia, așa cum nu a putut-o face nici alte state, dar unele efecte ale crizei puteau fi prevenite, consideră economistul de la Expert-Grup, Dumitru Budianschi. „Rezultate de diminuare a epidemiei deocamdată nu vedem. Aici avem un minus și din această cauză și pierderile la economie sunt mai mari decât dacă se reușea o gestiune mai bună a riscului provocat de epidemie.” Analistul politic Ion Tăbîrță este şi el de părere că actualul guvern a avut mai multe erori în administrarea situației legate de pandemie. Un alt element definitoriu al executivului condus de Ion Chicu este obediența excesivă față de instituția prezidențială, spune analistul. „Guvernul mai degrabă a fost o instituție de execuție a anumitor directive și politici venite de la șeful statului, decât a acționat în conformitate cu atribuțiile unui guvern într-o republică parlamentară”, notează Ion Tăbîrţă.

Diminuarea exporturilor cu circa 18 la sută din cauza crizei sanitare va afecta mult industria uşoară, afirmă economistul Veaceslav Ioniţă de la Institutul Viitorul într-un comentariu pentru TVR Moldova. „La noi textilele toate merg la export, pe piaţa internă nu se vinde practic nimic, la fel şi automotivele. În industria vinicolă situaţia e cea mai gravă deoarece loveşte în companiile vinicole, în oamenii care lucrează în aceste companii şi în miile de agricultori care produc struguri”, explică Ioniţă. El spune că o redresare poate veni doar dacă ţările din Uniunea Europeană vor continua să importe mărfuri din R. Moldova. „Cea ce ne-a salvat în ultimii 5 ani de zile sunt exporturile spre UE şi în special spre România care a devenit practic un colac de salvare pentru exporturile moldovenești”, precizează Veaceslav Ioniţă.

Agricultura a fost strânsă la colț de pandemie și de secetă, scriu jurnaliştii portalului agora.md care au discutat cu Victor Demov, un agricultor din raionul Râșcani. Încă de la începutul pandemiei, fermierul a știut că nimic nu va mai fi ca înainte. Cererea de pe piață a scăzut drastic, iar odată cu ea au crescut și grijile antreprenorului. Victor Demov susține că această criză sanitară îi va determina pe oameni să își reinventeze activitățile. Fermierul spune că nu mizează pe ajutor din partea statului, declarându-se dezamăgit de implicarea autorităților în susținerea oamenilor care muncesc pământul: „De la televizor se promit atâtea, dacă ar fi să-i credem pe cuvânt, ne poate părea că pământul se va lucra singur. Dar știți vorba aceea: până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții. Așa e și cu conducerea. Până ajungi să obții subvențiile, obosești să alergi pe toate ușile, te îneci în birocrație și uiți pentru ce ai venit. Pe urmă te întorci acasă așa cum ai plecat, cu buzunarele goale”.

Anticoruptie.md informează că omul de afaceri Adriano Dulgher, care pretinde că-i aparțin cele 1,6 milioane de euro, depistate într-un tir în sâmbăta Paștelui de către vameșii de la Leușeni, a fost vizat anterior într-un dosar penal pornit de Centrul Național Anticorupție pentru spălare de bani. Pe numele lui Adriano Dulgher în Marea Britanie sunt înregistrate 13 firme, dintre care șapte sunt active. Iar în R. Moldova, Adriano Dulgher este fondatorul a două întreprinderi, una specializată în agricultură, iar alta în construcţii. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice l-au surprins sâmbătă pe Adriano Dulgheru în satul Mălăești din raionul Orhei, în compania unui alt om de afaceri, Gheorghe Vîrtosu, vizat anterior în scheme de trafic de persoane și condamnat penal pentru astfel de crime. Cei doi au fost cercetați în același dosar pentru spălare de bani, se mai spune în investigaţie.

Omul de afaceri Veaceslav Platon ar putea fi eliberat din detenţie după ce Procurorul General Alexandr Stoianoglo a anunţat că dosarul în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare a fost falsificat. De această părere este unul dintre avocaţii lui Platon, Ion Crețu, care a declarat la TV8 că „Dacă cauza va fi rejudecată, Platon nu poate să rămână în Penitenciarul nr. 13 pentru că se casează sentințele. Dumnealui va fi examinat în stare de libertate”. Avocatul nu exclude eventuale impedimente la eliberarea lui Veaceslav Platon create de persoane care nu-și doresc acest lucru. Ion Creţu mai susţine că declarațiile Procurorul General demonstrează că nu Veaceslav Platon a sustras banii din Banca de Economii, așa cum era acuzat anterior, dar alte persoane şi anume fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și la Ilan Șor.

XS
SM
MD
LG