Postul public de televiziune din Turcia și-a lansat versiunea în rusă – „TRT на русском” - deocamdată în versiune beta, doar pe platformele digitale precum Youtube, Facebook, Vkontakte sau Telegram. Oficial, scopul este să „combată dezinformarea și manipularea”, deși nu e specificat care anume.
Akșam, un ziar apropiat guvernului de la Ankara, scrie că „TRT на русском” va urmări îndeaproape evenimentele din Siria, Libia, Caucaz, Asia Centrală și Rusia.
### Vezi și... ### Turcia vrea să cumpere noi sisteme anti-rachetă S-400 din Rusia
Toate acestea sunt zone în care și Ankara, și Moscova au interese geopolitice, adesea opuse. Spre exemplu, în războiul civil din Siria, Rusia sprijină regimul lui Bașar al-Assad, iar Turcia ajută grupări rebele opuse regimului de la Damasc.
În martie, autoritățile turce au reținut trei jurnaliști de la Sputnik pentru publicarea unui articol intitulat „Provincia furată: De ce Turcia a primit de la Franța un colț de Siria acum 80 de ani”. Titlul face trimitere la poziția oficială a Damascului - că provincia Hatay a fost anexată ilegal de Turcia în 1939, în urma unei înțelegeri din culise cu Franța. Până azi, hărțile oficiale din Siria includ provincia Hatay ca parte a Siriei, nu a Turciei.
În acest context, Bloomberg a titrat că „Turcia lansează un canal în rusă în timp ce prăpastia diplomatică se adâncește”.
Cele două puteri susțin tabere diferite și în războiul civil din Libia: Turcia e de partea guvernului de la Tripoli, iar Rusia îl sprijină pe generalul Khalifa Haftar.
Publicul țintă al noi platforme TRT ar fi în primul rând comunitățile turcice din spațiul ex-sovietic. În timp ce Kremlinul își promovează conceptul de Russkii Mir (Lumea Rusă), Ankara are propria viziune privind Lumea Turcică, din care ar face parte toate țările și popoarele de origine turcică - de la găgăuzi și tătari până la uzbeci și uiguri, majoritatea dintre ei, cei din spațiul fost sovietic, fiind azi bilingvi în rusă. De altfel, în limba turcă nu există distincția între turc și turcic. Toți sunt Türk.
Noul proiect TRT anunță că se adresează tuturor celor 300 de milioane de vorbitori de rusă. Dincolo de interese geopolitice, există și considerente mai practice, de ordin economic. Aproape o cincime din toți turiștii care vizitează Turcia sunt ruși. Acest flux însă poate fi afectat de tensiunile militare și politice dintre Ankara și Kremlin.
### Vezi și... ### Putin și Erdogan discută la Moscova modalități de a reducere a violențelor din Siria
În 2014, după ce Turcia a doborât un avion militar rus la granița cu Siria, Vladimir Putin a interzis zborurile charter spre Turcia și și-a îndemnat cetățenii să renunțe la destinații precum Antalya sau Istanbul, devenite deja tradiționale pentru ruși. Aceste măsuri au băgat industria turismului din Turcia în criză până când relațiile dintre cele două țări s-au ameliorat un an mai târziu.
La începutul acestui an, postul public de televiziune turc TRT și-a lansat și o versiune în germană - TRT Deutsch. Tabloidul german Bild compara atunci noul canal cu filiala germană a Russia Today și observa chiar că unii jurnaliști precum Ali Özkök au trecut de la canalul rus la noul TRT Deutsch.
Fiind departamente ale televiziunii de stat, independența TRT Deutsch și TRT на русском poate fi pusă la îndoială. Administrația lui Recep Tayyip Erdoğan este cunoscută pentru atitudinea ostilă față de jurnalismul liber. Potrivit clasamentului realizat de Reporteri fără Frontiere, Turcia este pe locul 154 din 180 privind libertatea presei și, în 2018, Turcia avea cei mai mulți jurnaliști la închisoare din întreaga lume – 68.