Piața Centrală din Chișinău s-a redeschis, cu reguli sanitare stricte

Piața Centrală din Chișinău și-a reluat activitatea, după o pauză de aproape două luni și jumătate. Nu toți comercianții și-au redeschis însă tarabele, iar unele pavilioane, cum ar fi cele pentru lactate și cărnuri ar urma să-și deschidă ușile mâine, potrivit reprezentanților administrației.

Tuturor vizitatorilor li se măsoară temperatura la intrare. Și cumpărătorii, și vânzătorii sunt obligați să poarte măști de protecție.

La intrarea în piață au fost instalate bariere pentru a dirija fluxul vizitatorilor.

Prima zi nu a adus, se pare, prea mulți cumpărători în piață.

Potrivit administrației Pieței Centrale, doar 70% din comercianţi şi-au reluat activitatea. Conform noilor reguli de activitate, a fost mărită distanța între locurile de comerț - minim doi metri, cumpărătorii și vânzătorii trebuie să respecte distanța minimă de un metri.

Directorul interimar al Pieţei, Ion Pîntea, a declarat pentru IPN că tarabele au fost reamenajate, iar amplasarea locurilor de comerţ este strict dirijată. „Dacă înainte de pandemie se amplasau 2-3 persoane la o masă, acum este doar o persoană la masă, ca să fie respectată acea distanţă de doi metri”, a spus Ion Pîntea.

Fiecare vânzător trebuie să aibă la locul de comerţ soluţie dezinfectantă.

Au apărut comercianți și în preajma pieței, dar mult mai puțini ca înainte.

Atunci când piața a fost închisă (16 martie), în Republica Moldova erau înregistrate șase cazuri confirmate de COVID-19 și niciun deces. Când s-a deschis, numărul infecțiilor confirmate era de peste 8.250, iar cel al deceselor a ajuns la 298.