Ciocniri violente la Londra între poliție și protestatari

La Londra, poliția a fost atacată de demonstranți în timpul unei manifestații de protest desfășurată sâmbătă, 13 iunie, în pofida interdicției autorităților. Grupuri de activiști, inclusiv de extremă dreapta, au spus că au venit în centrul orașului ca să apere statuile de manifestanții care protestează împotriva rasismului. Zilele trecute, statuia lui Winston Churchill din centrul Londrei a fost vandalizată cu o inscripție rasistă.

Statuia lui Winston Churchill vandalizată, în centrul Londrei, 7 iunie 2020

Scotland Yard a anunțat că peste 100 de oameni au fost reținuți pentru încălcarea ordinii publice, atacarea polițiștilor și deținerea de arme ofensive. Câțiva polițiști au suferit leziuni ușoare în confruntările violente.

Premierul Boris Johnson a declarat că „banditismul rasist” nu-și are locul pe străzile britanice.

Manifestații antirasiste, potrivit BBC, au avut loc și în alte orașe din Marea Britanie, desfășurate însă în mod pașnic.

Poliția londoneză a interzis unor grupuri de activiști să participe la acțiuni de protest pentru a evita acțiunile în forță și violențele de felul celor petrecute în weekendul trecut.

La manifestația de sâmbătă din centrul Londrei, poliția a acordat o atenție deosebită statuii lui Winston Churchill, care zilele trecute a fost vandalizată cu o inscripție rasistă. Sâmbătă, statuia a fost îngrădită cu panouri protectoare.