Proteste și dezordini în Atlanta, după ce poliția a împușcat un afroamerican

Dezordini în Atlanta, June 13, 2020

La Atlanta, statul Georgia (SUA), au avut loc proteste și dezordini (sâmbătă și în noaptea spre duminică), cauzate de un moartea unui alt afro-american, Rayshard Brooks, care a fost împușcat poliție. Șefa poliției din Atlanta, Erica Shields, și-a dat demisia în urma incidentului, care s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Erika Shields a condus poliția din Atlanta timp de peste 20 de ani, a anunțat, într-o declarație televizată, primarul Keisha Bottoms, potrivit căreia, Erika Shields și-a prezentat demisia: „Din cauza dorinței sale ca Atlanta să fie un model a ceea ce ar trebui să însemne o reformă adevărată în întreaga țară”. Primarul a mai anunțat că agentul de poliție care l-a împușcat pe Rayshard Brooks a fost destituit.

Tânărul de culoare, Rayshard Brooks, a fost rănit mortal de polițiști în timpul unei încercări de arestare. Fiind în stare de ebrietate, Brooks, a adormit vineri seară în mașina sa, blocând accesul într-un fast-food. Potrivit raportului Biroului de investigații din Georgia, tânărul a opus rezistență, când poliția a încercat să-l aresteze, a confiscat pistolul taser cu electroșoc al unui ofițer şi a fugit. Polițiștii l-au urmărit pe Brooks, care, la un moment dat, s-a întors şi a îndreptat pistolul taser spre un ofiţer, care, la rândul său, şi-a utilizat arma, rănindu-l.

Brooks a fost dus la spital şi operat, dar a decedat la scurt timp, se arată în raportul oficial, care mai precizează că un agent de politie a fost rănit.