La Moscova, sute de membri ai comisiilor electorale refuză să-și facă datoria, de frica coronavirusului

La Moscova, sute de membri ai comisiilor electorale sectoriale refuză să-și facă datoria, de frica coronavirusului. În ajunul referendumului pentru modificarea Constituției ruse, numeroși angajați ai comisiilor electorale din Moscova refuză să iasă la muncă, de frica coronavirusului, informează publicația rusă „Otkrîtîe Media” („Открытые медиа” – „Mediile deschise” – n.r.), care nu precizează numărul exact al celor absenți.

Potrivit publicației însă, în unele sectoare, comisiile electorale nu sunt în măsură să adune cvorumul, în altele lucrurile stau și mai prost, la muncă prezentându-se doar una sau două persoane.

Pentru a putea lua decizii, mai mult de jumătate din membrii unei comisii electorale trebuie să fie prezenți la muncă în ziua plebiscitului, precum și la ședințele anterioare. În caz contrar, la respectiva secție de vot referendumul nu va putea fi validat.

Anterior, aproximativ 450 de membri ai comisiilor electorale din toată țara au anunțat grevă, refuzând să lucreze pe timp de pandemie. Mulți au declarat că nu sunt pregătiți să muncească câte 12 ore pe zi, timp de o săptămână înaintea referendumului, așa cum le recomandă CEC.

Referendumul asupra modificărilor constituționale care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 va avea loc la 1 iulie. Votarea anticipată va începe pe 25 iunie.

Modificările aduse Constituției au fost deja adoptate de parlament și semnate de președintele Putin. Pentru intrarea în vigoare a acestor modificări este necesar ca mai bine de jumătate din participanții la plebiscit să le aprobe. Un prag al participării la vot nu a fost însă stabilit.