Arina Spătaru: „Am simțit un frig prin somn și primul gând a fost: am COVID”

Arina Spătaru în studioul Europei Libere de la Chișinău

Jurnalul săptămânii cu Arina Spătaru.

Născută la Bălți în 10 octombrie 1978. Studii: Colegiul industriei ușoare din Bălți, specialitatea modelare și proiectare a articolelor de larg consum. Licențiată în economie, Institutul nistrean, Bălți. Masterandă în tehnologii industriale la facultatea de economie și științe exacte, Universitatea „Alecu Russo”, Bălți. Om de afaceri, persoană publică, politician. Deputată a Platformei "Demnitate şi Adevăr" (PDA).

LUNI

A unsprezecea zi de Covid -19.

Multa lume, pe lângă faptul că-mi urează însănătoșire grabnică, mă întreabă dacă cu adevărat m-am infectat, daca am simptome și cum este să te tratezi acasă de COVID 19, alaturi de copiii, care sunt testați negativ. Vineri noaptea, 4-5 iunie, când am simțit un frig prin somn, primul gând al meu a fost: am covid. Am măsurat febra, era 37, 6 și tare mă durea capul. Tuse nu aveam, doar o stare, de parcă m a trecut tancul din centrul Bălțiului. Dis-de-dimineață, după ce s-a trezit familia, am anunțat că am febră și pentru că noi avem posibilitatea să dormim în camere separate, nu mi-a fost complicat să mă izolez. Trebuia doar să anunț cod roșu în familie și să reiterez regulile de igiena sporită la toată lumea. Pasul doi a fost testul, care a confirmat a doua zi temerile mele.

Pasul trei: am sunat medicul Infecționist, medicul de familie din Bălți și am organizat testarea celorlalți membri ai familiei.

Paracetamol și antivirale, ceai mult, mult, mult, vitamina C și monitorizarea temperaturii la 7:00; la 14:00; la 20:00. Paralel, pentru cei după 40 se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale. Deci, este important ca să avem în casă un tonometru. În primele zile tensiunea arterială e ridicată. După ce am aflat că soțul tot este pozitiv, am informat iarăși medicul de familie . Este important să fim în legătură directă cu el, pentru că pe parcursul zilelor apar diferite simptome și doar medicul poate să-ți ofere recomandările corespunzătoare. Credeți-mă, am aflat multe lucruri noi de la doamna doctor! Ceea ce este specific Covidului, este starea de epuizare completa, pe care o am și azi, dar medicii recomandă să ne mișcăm, măcar prin cameră, dacă nu avem ieșire în curtea casei la sol sau un balcon. Și geamurile să fie deschise, chiar daca ai senzația de frig. Acest lucru m-a salvat de insuficiența de oxigen. Al treilea utilaj necesar, în cazul când ești pacient Covid este Pulso-oximetru, care te ajută să-ți evaluezi starea generala, măsurând nivelul oxigenului din sânge. Este și un fel de terapie psiho-emoțională, pentru că atunci, când începi să te sufoci în panică, el foarte calm îți arată, că problema e in alta parte și tu ai oxigenul normal. Un lucru important: îmi era frică. Mai ales noaptea. Simțind că-mi pierd raționamentul, cedând emoțiilor, am înțeles că este important să rămâi rece, calm și să te încredințezi în totalitate lui Dumnezeu. El știe ce poți duce și- ți dă exact ceea ce vei izbuti să înfrunți. Și ce este important! Am fost atentă la semnalele pe care mi le trimitea corpul meu: simptome diferite, curioase pe alocuri, indicii clare, care mă direcționau și mă ajutau să- mi aleg tratamentul, cu participarea medicului, desigur. Sunt o fire energică, am grija mereu de cum mă hrănesc și nu am obiceiuri proaste. Asta m-a ajutat că sa ajung în ziua a 10- cea și să înțeleg, că merg spre bine.

Măcar că știu :corona virusul atacă toate organele și în timpul apropiat pot să am o surpriză neplăcută de la unul sau altul. Și mai sunt cercetări, care vorbesc despre faptul că deseori, sistemul imunitar al organismului, în dorința de a-l salva de virus, reacționează exagerat, uneori mai letal că însuși Covidul. O informare corectă, la rece, din surse demne, te ajută sa fii atent la ce ți se întâmplă, iar credința te ajuta sa fii sigur, că totul va fi bine.

MARȚI

A douăsprezecea zi de Covid.

Multă lume mă întreabă cum mă simt.

Mă simt telefonistă. Un sfat pentru cei care se tratează de covid: să aveți abonamentul achitat, cu rezerve . Și minute, și internet fără limită ar fi perfect pentru această perioadă. În primul rând multă lume te sună, să te întrebe cum te simți și se pornesc și altele, gen: de unde ai înhățat, cum se simt ceilalți membri ai familiei, ce tratament primești și discuția uneori se întinde chiar peste o oră. În al doilea rând, tu trebuie să suni medicul de familie, cel puțin o dată pe zi, apoi mai suni membrii familiei, care-ți sunt departe: soțul e la spital, trebuie sunat; sora acasă la ea -la fel, părinții, în celălalt capăt al orașului - nici nu se discută. Apoi colegii, care sunt bucuroși de un mesaj, doar să cunoască situația. Comunicarea eficientă face ziua ta mai plină de evenimente și corespunzător, mai repede trece. Modul de viață pe timp de pandemie s-a schimbat și la comunicatorii media, de ex. astăzi am oferit două interviuri video, care mi-au oferit șanse egale, cu oamenii care nu au covid și pot fi prezenți fizic în studiouri. La Nord News am vorbit despre vizita președintelui Dodon la parada din Moscova, iar la ”Tema zilei”, despre infectarea în masă a populației de covid 19 în Republica Moldova și cum este să fii inf

Teme diferite, dar cu aceleași repercusiuni: viețile oamenilor puse în pericol.

Teme diferite, dar cu aceleași repercusiuni: viețile oamenilor puse în pericol. Și motivul e unul: guvernul, prin acțiunile si inacțiunile sale, satisface poftele președintelui, care se pregătește de alegerile din toamnă . Seara ne-am jucat cu băieții dea v-ați ascunselea: ei în curte, eu la balcon. Curtea era plina de fericire. L-am sunat pe soțul, care e a doua zi în infecțioase. Zice că e mai bine.

MIERCURI

A treisprezecea zi de Covid.

Astăzi, conform tradiției din ultimele șase săptămâni, filmăm ”Audiența online cu deputata Arina Spătaru”, platforma de comunicare cu funcționarii publici, aleși locali, persoane publice și cetățeni simpli, care au ce spune. Una din activitățile de bază a unui deputat sunt audiențele cetățenilor în zilele de luni, care sunt prevăzute în regulamentul Parlamentului RM. Chiar de la începutul mandatului , am fost mereu în teritoriu, mai exact în Bălți, Rîșcani, Glodeni,Sângerei, Soroca, Florești. Din momentul situației exepționale, de prin martie, am sistat aceste activități și din binecuvântate pricini, am început să conactez cu cetățenii prin diferite metode online: facebook, watsap, viber , poșta electronică, apeluri telefonice. Mă bucur că oamenii cer sfaturi, ajutor și apreciez faptul, că și cei, către care se îndreaptă demersurile mele, spre a soluționa problemele oamenilor, reacționează promt și sunt deschiși pentru a face acest lucru. Uneori îmi pare că pe timp de pandemie această comunicare intersectoriala, deputat-funcționar public a devenit mai simpla și mai eficientă. DE acord: nu avem timp de pierdut cu scrierea de petiții pe hârtie.

Astăzi am trei invitate, toate doamne. Carolina Fumusachi. Disrectoarea Centrului Perinatologic Bălți, Zinaida Cebanaș, antreprenoare și membra Consiliului Raionului Rîșcani și Angela Galeanu, taximetristă de 11 ani. Din Bălți. Vom discuta despre faptul că Maternitatea din Bălți din 16 iunie va deservi pacientele covid, la fel și nou-născuții și despre cum va rămâne în memoria doamnei Carolina Frumusachi primăvara și vara anului 2020. Am sunat-o la 18:10, după o zi grea de muncă, mai exact de la unu noaptea și pentru că apelul telefonic este video, am surprins-o imediat ce a ieșit din combinezonul de protecție . Dumneaei arăta ca dupa saună: fața roșie, endemată, părul ud, ochii obosiți și foarte epuizată. Imi era jenă s-o mai întreb despre ceva, dar acțiunile ferme ale doamnei doctor m-au convins a mia oară, că medicii au o rezistență de nedescris: a trecut cu pieptenele de două ori prin păr, a înghițit din fuga două gâturi de ceai, a tras un ochi în oglindă și gata, alt om! Încrezătoare în ceea ce spune, atentă la întrebări și coerentă în discuție . Am simțit o energie deboratoare, care se revarsă din ecranul computerului, o mână de fier și o poziție fermă la tot ce spune. Dacă ieșim cu bine din pandemie, asta doar grație curajului și devotamentului medicilor! Se vede că breasla , văzând că acțiunile guvernului într-o direcție și inacțiunile în altele , ne-au adus la un număr mare de infectați pe zi și lucrurile în acest sens degradează, va lua situația în propriile mâini și cred că in timpul a trei-patru săptămini lucrurile vor intra în albia normalității. Si aici, trebuie să aibă un cuvânt greu de spus cetățeanul, fiind cel care, prin comportamentul său corect, va ușura activitatea sistemului medical. Cum? Purtând mască de protecție, spălându-se regulat pe mâini și păstrând distanța socială! Apropo, de cetățean; invitata mea, Angla Galean nu crede în covid și mesajul ei gen” e facut special totul ca să ne sperie de la televizor, ca să ne țină acasă și ca cineva să facă mulți bani” va suna contrastant cu doamna doctor.

Ei sunt harnici și pricepuți în toate; și la muncă, și la joc. Ne lipsea tăticul.

Iar Zinaida Cebanaș ne va povesti despre minunile, pe care le face președintele de raion socialist, alături de consilierii lui raionali din Râșcani, care au transformat activitatea Consiliului Râșcani într un staff electoral al lui Dodon. Se pare că ipocrizia unora n-are margini. După filmări am organizat o cina la aer liber. Pentru prima dată de când sun covid, am mâncat cu băieții împreună; afară, în foișor. Ei sunt harnici și pricepuți în toate; și la muncă, și la joc. Ne lipsea tăticul.

JOI

a paisprezecea zi de Covid.

Multă lume mă întreabă , cum este să te tratezi de covid acasă, alături de familie și copiii, care sunt testați negativ. Să începem cu faptul c-am stat într-o cameră separată, bine aerisită și toate lucrurile, de care aveam nevoie , băieții mi le puneau sub ușa camerei mele. Când ieșeam din cameră, îmi puneam mască, la fel și atunci, când mergeam în camera soțului, chiar dacă era și el covid pozitv. La ieșirea din cameră, aveam dezinfectant, astfel încât să-mi prelucrez mâinile, de fiecare dată . Procedura e următoare: îmi pun masca( dubla, din bumbac cu un servețel suplimentar din spunbond , material special pentru echipamente medicale) o centrez, o aranjez, apoi dezinfectez mâinile și ies din cameră. Astfel, puteam merge și la bucătărie, să prepar micul dejun pentru copii, când ei încă dormeau, să spăl vasele, să pun la spălat hainele sau să le scot la uscat. Important să nu pui mâna pe mască și să lași camera aerisită după tine!

Casa noastră permite să mă folosec de baie separat, ceea ce mi-a oferit posibilitatea de a-mi spăla imbrăcămintea, lengeria de pat, prosoapele imediat ce le foloseam, cu detergenti obisnuiți, iar gunoiul mi-l puneam intr o pungă, pe care o legam bine si o aruncam în căldarea comună de gunoi, care se deschidea cu pedală și pe care o spălam afară, cu solutie dezinfectantă. Vesela, din care mâncam, tot o spălam eu, cu buretă și soluție pentru vase( e demonstrat că virusul moare ca grasimea ). Chiuveta, scaunul de baie, la fel și cabina de duș o dezinfectam cu o solutie preparată din apă și clor 0.5%, folosind un șprai ramas de la soluția pentru geamuri. Regula de aur este: sa evit să-mi curgă secrețiile respiratorii sau lichide corporale pe orice suprafață din casă. Și copiii știau sî nu se atingă de lucrurile mele, iar dacă aveau nevoie de incărcător, de exemplu, îl prelucram bine cu alcool de 70% și ei să-l folosescă.

Încă un lucru important, să nu stai doar în pat. Chiar dacă uneori mă părăseau puterile, după o oră de stat în pat, mă ridicam și ma plimbam prin odae, iar pe la ziua a șasea, deja am copt și plăcinte. De dragul stării psihoemoționale din familie. Pentru că cei din casă așteaptă semnale ,că totul va fi bine.

Apropo, de semnale: îmi sunam părinții de două ori pe zi.

Ei au tras o spaimă groaznică și la un moment dat aveam impresia ,că pot să-i pierd; mămica a făcut criză hipertensivă și atunci am înțeles, ca trebuie să o fac să se simtă, de parcă ar fi lângă noi. În fiecare dimineață avea grija să meargă cu tăticu la prima oră la o piață mică și să se aprovizioneze cu produse( desigur, urmând toate regulile de protecție) , ca apoi să ne pregătească prânzul. Astfel, În fiecare zi, pe la 13:00 ei veneau cu mâncarea pregătită, echipați cu măști. Lăsau la poartă merindele, iar eu ieșeam la balcon, să mă vadă. Mămica a uitat de hipertensiune, iar noi, mâncam gustos și sănătos. Seara deja băieții pregateau ceva de mâncare și ca să ne simțim alături, organizam cina de familie afară: ei jos, în curte, eu cu soțul-la balcon. Indiscutabil, ne lipseau îmbrățișările. Dar ieri, am găsit o soluție : după ce am ieșit din baie și am pus pe mine haine curate și o mască , mi-am dezinfectat mâinile cu alcool, am rugat să-și puna și băieții măștile. Cele 10 secunde de îmbrățișări au fost clipe de fericire, care cred că ne-au rămas în amintire pentru toată viața!

VINERI

A cincisprezecea zi de Covid -19.

Pregătind terciul de dimineață, meditez în liniște despre faptul că de trei zile încerc să mă clarific cu o problemă. Totul a pornit de la faptul că luni mi-au apărut dureri în piept, începând de la stern, care trecând prin articulația umărului stâng, se reflecta până la omoplat, inclusiv coaste. Despre acest simptom, precum și o stare de strâns de gât, uneori până la îngreunarea respirației, am povestit medicului de familie, care mi-a spus că poate fi un început de pneumonie.

Trebuia să fac o radiografie pulmonară. E un subiect aparte, pentru cei ,care aleg să se trateze la domiciliu. Să pornim de la faptul că medicul de familie te tratează de facto, la distanță: el îti ascultă regulat acuzele, preia datele monitorizate de tine acasă și-ți prescrie tratament simptomatic( care se referă la simptom). Si pentru că în cazul unei pneumonii, pe care o dezvoltă des pacienții covid 19, o simpla acuză de dureri în piept sau stare de sufocare este insuficient, ca să indici tratament bacterian, este necesară o fotografiere cu raze X. La noi, astfel de procedură, în cazul pacienților covid 19, care se tratează la domiciliu nu există; ori începi a bea antibiotice, pentru orice eventualitate, ori te internezi în spital.

Ieri am făcut o investigație, discutând cu medicul de familie, șefa centrului medicilor de familie si seful tuturor centrelor medicilor de familie din Bălți.

Se pare că există o problemă la capitolul oferirii posibilității de a face un rentghen celor, care aleg să se trateze la domiciliu de covid 19 și următorul meu demers , săptămâna viitoare va fi în acest sens: să ofer șanse egale acestor pacienți.

După cum ziceam, sunt atentă la ce-mi spune organismul meu și ieri, după masă, am înțeles, că durerea în piept și spate din regiunea toracică, despre care vorbesc mai sus, după ce s-a intensificat dea binelea, vine dinspre coloana vertebrală. Am citit din internet cum poți înțelege ,dacă ai o contracție puternică la nivelul mușchilor din zona coloanei vertebrale și după niște manipulări caracteristice, am concluzionat că trebuie să mă consult cu medicul neuropatolog, care va putea să-mi dea o rezoluție clară, ce-i asta și ce trebuie să fac mai departe.

Mare mi-a fost mirarea, că după mai multe întrebări, domnul doctor mi-a explicat ce trebuie să administrez : era vorba despre un preparat, care având un rol antiinflamator, urma sa-mi detensioneze musculatura și să-mi susțină articulația, care au fost supuse unor munci grele, atunci când stăteam mai mult culcată. Până seara târziu, după ce am administrat preparatul prescris, starea de confort mi- a revenit și durerile au dispărut. Am anunțat medicul de familie, care s-a bucurat, alături de mine. Sărmanii, sunt impuși de situație, ca să trateze cu ochii închiși și această mare presiune psihologică de angajament cu risc sporit le ia din sănătate!

Diseară organizăm CARANTINA PARTY, pentru că pentru băieții mei este ultima zi de carantină. S-au comportat ca niște eroi și merită răsplătiți. Vom pregăti ceva gustos, vom ornamenta ograda cu stegulețe, vom desena pe hârtie mutrișoare vesele și vom bea coca cola. Cu ea apropo, am început primele zile de tratament anti-covid: aveam o poftă nebună de coca cola, pe care o cumpărau cu baxurile pentru mine. Era un pic straniu, pentru ca acest produs până acum era interzis în familia noastră și, ca să nu mergem pe principiul ”mărul interzis este deosebit de gustos”, ni-l permiteam în cazuri rare . Și pentru că, iertată să-mi fie cacofonia, cu coca cola am început și cu coca cola vom finaliza istoria cu covid 19 în familia Spătaru; una grea, istovitoare, uneori strașnică, dar atât de ”a noastră”!

PS. Acest jurnal îl dedic tuturor mamelor, care au ales să se trateze de COVID-19 acasă.