Guvernul de la Chișinău negociază un nou memorandum cu FMI, în valoare de 550 de milioane de dolari

Premierul Ion Chicu și negociatorul principal al FMI pentru Moldova, Ruben Atoyan

Guvernul premierului Ion Chicu a anunțat că dorește un credit de 550 de milioane de dolari de la FMI, care ar urma să fie folosit mai ales ca sprijin bugetar. Potrivit IPN, programul discutat de Chicu marți cu echipa de experți FMI condusă de Ruben Atoyan va fi pe trei ani (2020-2023) și se va baza pe acțiuni de susținere a economiei, pe promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupție și alte domenii.

Chicu și experții străini au căzut de acord că singurul risc iminent ce ar putea împiedica aplicarea angajamentelor cerute de creditorul internațional ar fi instabilitatea politică din Moldova – așa că misiunea FMI va avea în vizita ei de două săptămâni în Moldova și întrevederi cu partidele parlamentare.

Știrea negocierilor cu FMI vine la scurt timp după ce președintele Igor Dodon, întors de la Moscova, a vorbit despre posibilitatea relansării negocierilor cu Rusia pentru creditul de 200 de milioane de euro blocat de Curtea Constituțională a R. Moldova în urma unei sesizări a opoziției politice moldovene.