Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că „există indicii” că modificările propuse la Codul Electoral „nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția”, ale OSCE și unor aspecte abordate de Curtea Constituțională a R.Moldova după alegerile prezidențiale din 2016. În opinia sa, modificarea Codului Electoral trebuie să întrunească „un consens larg între forțele politice, bazat pe consultări autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”.
Într-o postare pe Facebook, Peter Michalko a mai scris că „procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente și nu ar trebui să aducă noi provocări și limitări pentru starea democrației electorale și a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv a drepturilor alegătorilor, candidaților și observatorilor”. „Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral”, a adăugat ambasadorul.
El a amintit că standardele democratice și electorale se află printre „angajamentele esențiale” asumate de Chișinău față de partenerii internaționali, inclusiv UE.
Amendamentele la Codul electoral propuse de Partidul Socialiștilor și votate în prima lectură au fost criticate de opoziție și organizații neguvernamentale. Printre altele, noua lege ar scurta ziua de vot cu două ore și ar trimite contestațiile candidaților scoși din cursă la instanțe electorale, nu juridice.