Opoziția belarusă face front comun în perspectiva alegerilor prezidențiale

De la stânga la dreapta: Maria Kaleșnikova (echipa electorală a lui Viktar Babarika), candidata prezidențială Svetlana Țihanouska, și Veronica Țapkala (echipa electorală a lui Valer Țapkala)

În Belarus, echipele electorale ale oponenților președintelui Alexandr Lukașenka își vor uni eforturile în perspectiva alegerilor prezidențiale din luna august. Decizia a fost luată de reprezentanții celor doi pretendenți respinși de CEC – Viktar Babarika și Valer Țapkala - și candidata independentă admisă în cursa electorală Svetlana Țihanouska.

Opozanții au îndemnat alegătorii să nu boicoteze, ci să participe la scrutinul de pe 9 august. În cazul victoriei lui Țihanouska, opoziția a promis să elibereze toți deținuții politici și să organizeze alegeri noi.

Pe 14 iulie, CEC a înregistrat cinci candidați, inclusiv pe Lukașenka, cel care conduce Belarus de mai bine de un sfert de secol, dar a respins înregistrarea principalilor săi oponenți – fostul bancher Vikrar Babarika și omul de afaceri, fostul ambasador belarus în Statele Unite, Valer Țapkala, ambii arestați sub acuzații pe care le consideră motivate politic.

Respingerea candidaților opoziției a provocat proteste în mai multe orașe și ciocniri cu poliția, peste 300 de oameni au fost arestați.

Your browser doesn’t support HTML5

Bătăi și arestări: Pericolele înscrierii în cursa pentru preşedinţie în Belarus

Lukașenka afirma anterior să autoritățile ar fi reușit să dejoace planurile unei lovituri de stat, acuzând țări străine, în particular Rusia, de amestec în treburile interne.