În capitala belarusă Minsk, cel puțin 11 jurnaliști au fost reținuți de poliție, pe 28 iulie, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale. Reținerile au avut loc chiar lângă clădirea KGB-ului, în timp ce reprezentanta unuia dintre candidații respinși de CEC, Viktar Babarika, depunea o petiție privind eliberarea acestuia.
Reprezentanta lui Babarika, Maria Kalesnikova, nu a fost reținută de poliție, dar nu și alte câteva persoane care au încercat să depună petiții similare, precum și 11 jurnaliști care au venit la fața locului pentru a relata despre eveniment, a scris pe pagina sa de Facebook vicepreședintele Asociației Jurnaliștilor din Belarus, Barys Haretski.
Potrivit lui Haretski, printre cei reținuți au fost ziariști de la Reuters, Belsat TV, TASS, BelaPAN și alte canale informaționale, toți fiind apoi eliberați, după ce li s-au verificat acreditările.
După 26 de ani de aflare la putere, Aliaksandr Lukașenka este antrenat într-o nouă luptă pentru cel de-al șaselea mandat prezidențial. Înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august, Lukașenka se confruntă însă cu o animare semnificativă a opoziției și creștere a presiunii publice.
Sute de oameni, printre care activiști, jurnaliști și bloggeri, au fost reținuți sau arestați în timpul unor mitinguri și manifestații organizate în susținerea candidaților din opoziție, pe care însă autoritatea electorală a refuzat să-i înregistreze în calitate de concurenți.
Ultimele rețineri au venit la doar câteva zile după ce președintele Aliaksandr Lukașenka a criticat atât presa occidentală, cât și pe cea din Rusia pentru relatările lor despre evoluțiile din Belarus. Lukașenka a avertizat că-i va expulza pe jurnaliștii străini care promovează așa-zisele „tulburări în masă”, pentru că „nu respectă legile țării noastre”.