Candidata la președinția belarusă Sviatlana Țihanouskaia spune că își va continua campania în ciuda avertismentelor

Sviatlana Țihanouskaia (centru), la mitingul de la Lida, 31 iulie 2020

Sviatlana Țihanouskaia, candidată la președinția din Belarus, la ale cărei mitinguri electorale au participat peste 60 de mii de oameni, are programate pentru astăzi trei mitinguri.

Țihanouskaia, care și-a anunțat candidatura abia după ce soțul ei a fost arestat luna trecută, va apărea la mitingurile din Grodno, Volkovisk și Slonim. Țihanouskaia a spus că toate evenimentele planificate pentru campania ei vor continua, în ciuda avertizării Consiliului de securitate din Belarus cu privire la necesitatea unor măsuri suplimentare de securitate la evenimentele publice.

Your browser doesn’t support HTML5

Mii de oameni la mitingul candidatei de opoziție din Belarus Sviatlana Țihanouskaia

Avertismentul a venit după ce săptămâna aceasta autoritățile din Belarus au reținut 33 de mercenari ruși, despre care autoritățile susțin că ar fi dorit să destabilizeze țara înainte de alegerile programate pentru 9 august. Moscova a respins acuzațiile Minskului, spunând că rușii ar fi tranzitat doar Belarusul în drum spre Turcia.

Parchetul General al Ucrainei a declarat că Kievul va cere Minskului să îi predea pe 28 dintre rușii reținuți, spunând că au luptat alături de separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

Țihanouskaia și alți câțiva candidați candidează împotriva președintelui Aleksandr Lukașenka, care se confruntă cu o opoziție publică după 26 de ani în care a condus Belarusul cu o mână de fier.

Autoritățile au arestat sute de persoane, activiști, bloggeri și jurnaliști, încercând să înăbușe opoziția.

În mitingul electoral de ieri de la Lida, la care au participat doar câteva sute de persoane, Țihanouskaia a promis o creștere a pensiilor și le-a cerut funcționarilor publici să nu se teamă să-și exprime opinia și să nu falsifice rezultatele alegerilor, chiar dacă sunt amenințați cu demiterea.

Soțul candidatei Țihanouskaia se află în detenție fiind acuzat că ar fi pus la cale tulburări în masă, o acuzație în baza căreia ar putea să fie condamnat până la 8 ani de închisoare. Țihanouskaia a respins noile acuzații împotriva soțului ei.