Președintele belarus Aliaksandr Lukașenka spune că oponenții săi politici ar fi „agenți străini”

Președintele Aliaksandr Lukașenka

Președintele din Belarus, Aliaksandr Lukașenka, și-a atacat oponenții politici înaintea alegerilor prezidențiale de la 9 august, acuzându-i că sunt „agenți străini” bine-plătiți, care încearcă să readucă în țară „haosul” din anii 1990. Președintele în exercițiu a respins chemările oponenților la revenirea la constituția din 1994, care limita la două numărul de mandate prezidențiale. Lukașenka își conduce țara de 26 de ani. Într-o adresare în parlament, marți, el a spus că revenirea la constituția veche ar fi „un cadou făcut criminalilor”.

### Vezi și... ### „Iubim. Putem. Vom învinge”. Candidata opoziției belaruse Sviatlana Țihanouskaia a adunat mii de susținători înainte de votul prezidențial

Regimul lui Lukașenka a dat semne de vulnerabilitate înaintea alegerilor de duminica viitoare, dar majoritatea observatorilor cred că el va câștiga totuși un nou mandat printr-o combinație de fraudă și reprimare a opoziției. Zeci de mii de oameni au participat în ultimele săptămâni la demonstrații de stradă în sprijinul candidatei Sviatlana Țihanouskaia, o debutantă politică de 37 de ani, care se bucură de sprijinul unor aspiranți la președinție descalificați din cursă de regim.