Svetlana Țihanovskaia cere forțelor de ordine din Belarus să renunțe la violența contra protestatarilor

Belarus - protestatar rânit la Minsk

Candidata de opoziție la alegerile prezidențiale din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a cerut forțelor de ordine să nu folosească forța contra oamenilor care au ieșit în stradă. „Nu răspundeți cu violență la protestele pașnice. Țineți minte ca sunteți și voi parte a poporului belarus!”, a cerut Țihanovskaia într-un apel citit în direct la postul de televiziune Current Time. Oponenta lui Lukașenka spune că stafful său nu are acces la internet, iar informațiile pe care le vin prin SMS și sunt „foarte îngrijorătoare”. Apelul său nu a putut fi difuzat de mai multe instituții media din Belarus, site-urile cărora au fost blocate de autorități.

Mii de oameni protestează de duminică seara la Minsk și în alte orașe din Belarus, după închiderea secțiilor de votare, cerând ca rezultatele alegerilor să nu fie falsificate. Forțele de ordine au intervenit în forță, arestând și dispersând protestatarii. La Minsk au fost folosite grenade cu zgomot și lumină, tunuri de apă și gloanțe de cauciuc.

Current Time transmite că la Minsk o dubă pentru reținerea protestatarilor a intrat cu viteză în mulțime, în spatele oamenilor care mergeau în marș în centrul orașului. Cel puțin o persoană a fost strivită de camionetă, nu se știe în ce stare este persoana respectivă.

Svetlana Țihanovskaia a cerut forțelor de ordine să nu răspundă cu violență la protestele pașnice, iar protestatarilor – să nu evite orice provocări. „Ofițerilor le cer să oprească violențele. Dimineața țara se va trezi într-o realitate nouă. Țara s-a schimbat!”, se spune în adresarea candidatei opoziției.

Current Time relatează că în câteva orașe din Belarus trupele OMON au lăsat scuturile jos, refuzând să intervină în forță împotriva mulțimii.

În Belarus au avut loc alegeri prezidențiale, iar potrivit unui sondaj oficial, realizat la ieșirea de la urne, președintele în exercițiu, Alexandr Lukașenka, ar fi obținut 79,6% din voturi față de numai 6,8% pentru principala candidată a opoziției.