Laureata premiului Nobel Svetlana Alexievici interogată la Minsk într-un dosar penal

Svetlana Alexievici, Minsk, 9 ianuarie 2019.

Laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici a fost convocată pentru interogatoriu într-o anchetă penală declanșată la Minsk privind înființarea Consiliului coordonator al opoziției din Belarus, a anunțat serviciul de presă al scriitoarei, citată de Agenția France Presse.

Alexievici, care e în vârstă de 75 de ani și a câștigat premiul Nobel în 2015, o susține pe lidera opoziției din Belarus Svetlana Țihanovskaia și face parte din Consiliul coordonator care încearcă să organizeze o tranziție pașnică a puterii în Belarus.

Țihanovskaia urma să se întâlnească luni în Lituania cu adjunctul secretarului de stat american Stephen Biegun, pentru a discuta căile de soluționare pașnică a crizei legate după alegerile prezidențiale din 9 august.

Vorbind la Vilnius , Biegun a spus că „libertatea nu e doar o prerogativă norocoșilor puțin, ci un drept inalienabil și universal al tuturor ființelor umane. Alegerile din 9 august din Belarus nu au respectat acel standard. Condamnăm brutalitatea îndreptată împotriva poporului din Belarus, cerem eliberarea tuturor celor restați, și cerem guvernului din Belarus să accepte oferta președinției OSCE de a facilita dialogul și de a-i angaja pe toți cei implicați.”

Luni, autoritățile din Belarus i-au reținut pe doi din membrii Consiliului de coordonare al opoziției, Volha Kovalkova, consilieră de rang înalt a liderei de opoziție Svetlana Țihanovskaia, și organizatorul de greve Siarhei Dieluskisub acuzația că au încercat să organizeze un protest neautorizat la Uzinele constructoare de tractoare din Minsk.

Arestarea celor doi vine după ce duminică peste 100.000 de persoane au luat parte la un un nou protest masiv la Minsk împotriva președintelui Aleksandr Lukașenka.

Protestele au fost declanșate după alegerile din 9 august, câștigate cu majoritate absolută de Lukașenka. Opoziția susține că rezultatul este măsluit.