Kremlinul speră că boala opozantului rus Aleksei Navalnîi nu va deteriora relațiile Rusiei cu Occidentul

Opozantul rus Aleksei Navalnîi se află sub tratament la Charite Mitte Hospital Complex de la Berlin.

Kremlinul și-a exprimat miercuri speranța că boala opozantului rus Aleksei Navalnîi nu va deteriora relațiile Rusiei cu Occidentul, și a declarat că dorește să afle ce a declanșat îmbolnăvirea lui Navalnîi, deși refuză să deschidă o anchetă asupra incidentului.

Navalnîi se află în comă artificială la un spital din Berlin, unde a fost adus sâmbăta trecută după ce a leșinat într-un avion comercial în Rusia. Medicii de la clinica Charite au spus că primele analize au dus la concluzia că opozantul rus a fost otrăvit cu o substanță din grupul așa-numiților inhibitori de colinesterază, substanțe chimice din compozița mai multor medicamnete, dar care se găsesc și în unele pesticide. Medicii germani precizează că substanța cu care a fost intoxicat Navalnîi nu a fost determinată exact, dar că a fost declanșată o nouă serie de analize.

Germania, Statele Unite și alte țări au cerut Rusiei să investigheze circumstanțele care au dus la îmbolnăvirea lui Navalnîi, dar purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitiri Peskov a declarat presei că diagnosticul medicilor germani e deocamdată neconcludent.

Întrebat despre o posibilă înrăutățire a relațiilor dintre Moscova și Occident din cauza acestui incident Peskov a spus: „în primul rînd, evident că nu dorim asta. În al doilea rînd, nu există nici un motiv pentru așa ceva”.

Întrebat și despre teoria lansată marți de președintele Dumei de stat de la Moscova, care a spus că ar trebui văzut dacă nu cumva forțe externe sînt implicate în acest caz, Dmitiri Peskov a spus că dacă otrăvirea e confirmată și substanța e identificată clar, atunci ar exista motive să se afle cui i-a folosit asta.