Doi din cei șase ziariști ai Europei Libere arestați la Minsk au fost puși sub acuzare din cauza activității lor

Poliția care arestează un jurnalist e fotografiată ce un corespondent Reuters chiar înainte de a fi arestat el însuși în centrul capitalei belaurse Minsk, în 27 august 2020.

Doi din cei șase ziariști ai Europei Libere arestați la Minsk au fost puși sub acuzare din cauza activității lor. Ei fac parte dintre cei cel puțin 35 de jurnaliști și peste 260 alte persoane în total reținute în 27 august de poliție în capitala Republicii Belarus, potrivit unei liste alcătuită de Centrul pentru drepturile omului Viasna.

Andrei Iaroșevici, un cameraman care colaboarează cu televiziunea Current Time, a fost acuzat de participare la un miting neautorizat, infracțiune administrativă ce poate fi pedepsită cu amendă sau închisoare. Cazul lui a fost prezentat în fața unui tribunal de la Minsk în 28 august.

Vladimir Gridzin, corespondent pentru serviciul belarus al Europei Libere a fost eliberat după arestarea lui în 27 august în timpul demonstrației din Piața libertății de la Minsk. El riscă însă o amendă, sau să fie pus sub acuzare, pentru că lucrează fără acreditare de la stat, deși serviciul belarus al postului nostru de radio a confirmat că el are, de fapt, acreditare.

Șase jurnaliști care lucrează pentru Radio Europa Liberă și pentru televiziunea Current Times - rețea de limbă rusă condusă de Europa Liberă în colaborare cu Vocea Americii - au fost arestați al Minsk în 27 august în timp ce relatau din două locații diferite despre protestele de la Minsk. Toți, în afară de Andrei Iaroșevici au fost eliberați în cursul serii de joi.

Demonstrațiile de protest din Belarus au fost declanșate de rezultatul alegerilor prezindețiale din 9 august, despre care Aleksandr Lukașenka, aflat de 26 de ani la putere în această țară, susține că le-a cîștigat. Opoziția, în frunte cu Svetlana Țihanouvzkaia, candidată și ea la președinție, împreună cu sutele de mii de protestatari, acuză regimul de la Minsk că a măsluit votul.

Doi dintre membrii așa-numitului Consiliui de coordonare au fost arestați în cadrul unei anchete penale legată de înființarea acestui Consiliu, despre care autoritățile spun că are ca scopt uzurparea puterii din Belarus.

Alte figuri importamte ale opoziției din Belarus, între care laureata premirului pentru literatură Svetlana Alexievici au fost chemate pentru interogatorii la Comisia de anchete de la Minsk.

Consiliul de coordonare a fost înființat de opoziție săptămâna trecută cu obiectivul de a negocia cu guvernul lui Lukașenka organizarea de noi alegeri, eliberarea deținuților politici și o tranziție pașnică a puterii.