La Minsk au fost reținuți 140 de manifestanți, potrivit MAI belarus (VIDEO)

La Minsk, 30 august 2020

În Belarus, zeci de mii de oameni au participat duminică la Minsk și în alte orașe la un Marș al Păcii și Independenței, protestând împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care le consideră fraudate. Poliția a blocat centrul capitalei belaruse, iar în apropierea reședinței prezidențiale a fost concentrată tehnică blindată.

Your browser doesn’t support HTML5

Ample proteste și vehicule militare blindate la Minsk

Potrivit Ministerului de Interne, au fost reținuți 140 de participanți la manifestația pașnică de la Minsk.

Protestatarii au lăsat la reședința prezidențială „cadouri” pentru liderul Alexandr Lukașenka, care a împlinit 66 de ani. Printre lucrurile aduse de manifestanți au fost sicrie și coroane de flori cu inscripții precum „La mulți ani, Sașa”, „Dictatorul este un cadavru politic” și „Ultimul drum la Haga”.

Ploaia puternică nu a reușit să-i împrăștie pe demonstranți, în cea de a 22-a zi manifestații. Autoritățile avertizaseră în ajun că protestul nu este autorizat, iar poliția a recomandat jurnaliștilor să stea la cel puțin 100 de metri de manifestație ca să nu riște să fie reținuți. Protestele au izbucnit în Belarus pe 9 august, când s-a anunțat victoria cu peste 80% din voturi a președintelui Alexandr Lukașenka, în alegerile prezidențiale, în timp ce Svetlanei Țihanovskaia, principala candidată a opoziției, i-au fost atribuite mai puțin de 10% din voturi. De la izbucnirea protestelor, poliția a reținut mii de manifestanți, mai ales în primele zile, iar joi, 27 august, a reținut mai mulți jurnaliști străini, între care și din partea Europei Libere/Libertatea. Ulterior, jurnaliștii au fost eliberați, dar cel puțin la 17 li s-au retras acreditările. Între timp,