La Minsk continuă acțiunile de protest. Moscova acuză Kievul de ingerință în treburile interne ale Belarus

Acțiunea de protest a jurnaliștilor de la Minsk, 2 septembrie 2020

Protestele împotriva președintelui Alexandr Lukașenka au continuat miercuri în Belarus. Jurnaliștii serviciului bielorus al Europei Libere relatează în special despre o acțiune de protest organizată la Minsk de niște tinere, care s-au aliniat într-un așa-zis „lanț al solidarității” lângă stela „Minsk - oraș erou”, dedicată luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Miliția nu a reținut pe nimeni de această dată, avertizându-le doar pe protestatare cu privire la sancțiunile pe care le riscă.

În cadrul unei alte acțiuni de protest, organizate miercuri lângă clădirea departamentului de miliție din raionul Oktiabrski din Minsk, câteva zeci de jurnaliști au manifestat în sprijinul colegilor reținuți cu o zi înainte. Cei șase ziariști au fost duși la poliție în timpul unor manifestații la care erau prezenți în calitate de angajați mass-media. Portalul Tut.by scrie că toți jurnaliștii purtau veste și ecusoane cu inscripția „Presa”. La ora actuală, rămân închiși la poliție angajații Tut.by Aleksei Sudnikov și Nadejda Kalinina, precum și corespondenții agenției de știri BelaPAN și Komsomolskaia Pravda din Belarus. Potrivit legislației bieloruse, toți jurnaliștii reținuți riscă amenzi sau până la 15 zile de arest, în baza articolului privind participarea la un miting neautorizat.

### Vezi și... ### Secretarul de stat american spune că SUA examinează introducerea de sancțiuni împotriva celor care au comis abuzuri în Belarus

Președintele Alexandr Lukașenka a susținut în repetate rânduri că protestele actuale din Belarus ar fi finanțate și organizate din forțe din afara țării.

Ieri, la Minsk, ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, care a declarat după întrevedere că ar deține „informații confirmate” cu privire la faptul că anumite „acțiuni radicale” din timpul demonstrațiilor din Belarus ar fi finanțate de Ucraina.

În replică la aceste acuzații, Kievul a spus că nu desfășoară niciun fel de activități subversive împotriva Minskului.

Acțiunile de protest față de rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din Belarus, care îl arată învingător pe Alexandr Lukașenka, se desfășoară de mai bine de trei săptămâni. În primele zile ale manifestațiilor, forțele de ordine au intervenit în forță pentru a dispersa mulțimea. În consecință, sute de oameni au fost răniți, iar mii de persoane au fost reținute. Mulți dintre cei reținuți au raportat ulterior cazuri de tortură și abuz în centrele de detenție preventivă.

Mai multe state europene, alături de Statele Unite și alte țări au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, solicitând autorităților de la Minsk să pună capăt violențelor împotriva participanților la manifestațiile pașnice. Statele membre ale UE au picat de acord asupra necesității de a impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali bieloruși care se fac responsabili de utilizarea forței în timpul protestelor sau de falsificarea rezultatelor alegerilor, dar lista respectivă este încă în curs de definitivare. Letonia, Lituania și Estonia și-au impus deja propriile sancțiuni împotriva a 30 de oficiali din Belarus, în frunte cu Alexandr Lukașenka.