Liderii UE discută despre criza din Belarus și tensiunile cu Turcia

Liderii europeni încep, joi, la Bruxelles, un summit extraordinar consacrat adoptării unui răspuns comun la criza din Belarus și la tensiunile dintre Turcia și membrele Uniunii Europene, Grecia și Cipru, în privința resurselor energetice din estul Mediteranei.

Relațiile cu Turcia s-au deteriorat în luna iulie, când Ankara a trimis într-o zonă disputată a graniței maritime o navă de cercetare escortată de nave militare, Atena răspunzând prin organizarea în zonă a unor exerciții militare sprijinite și de Franța.

Între timp, Grecia și Turcia s-au înțeles să reia convorbirile care trenează de mult timp.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că Uniunea Europeană își păstrează deschise toate opțiunile, dacă Ankara nu este constructivă, acestea incluzând potențial adoptarea de sancțiuni economice.

Ciprul insistă asupra sancționării Turciei, avertizând că va bloca, în caz contrar, o decizie europeană de a impune sancțiuni în criza din Republica Belarus. Uniunea Europeană a pregătit o listă cu 40 de oficialilor belaruși pe care vrea să-i sancționeze pentru reprimarea violentă a protestelor de după alegerile prezidențiale din luna august. Opoziția belarusă și guvernele occidentale spun că alegerile au fost falsificate în favoarea lui Alexandr Lukașenka.