Mișcarea Politică UNIREA condamnă declarația lui Igor Dodon referitoare la obligativitatea limbii ruse în școală

Mișcarea Politică UNIREA condamnă declarația lui Igor Dodon, potrivit căreia limba rusă trebuie introdusă în lista obligatorie a obiectelor școlare. Mișcarea Politică Unirea amintește că Declarația de Independență a Republicii Moldova, Constituția și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013 prevăd că limba oficială în Republica Moldova este limba română.

„Impunerea studiului obligatoriu al limbii ruse discriminează și vine în contradicție cu drepturile celorlalte comunități etnice din R. Moldova, se arată într-o declarație a Mișcării.(…) Limba rusă, care aparține uneia dintre minoritățile etnice din R. Moldova, nu poate fi pusă mai presus, prin studiere obligatorie, față de limbile ucraineană, găgăuza, bulgară, precum și alte limbi vorbite pe teritoriul R. Moldova. „Limba rusă nu poate fi mai presus nici de limba română, care este limba oficială a statului nostru”, se mai arată în declarația Mișcării Politice Unirea din 17 octombrie.

Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat de președinte, a declarat în cadrul emisiunii on-line „Igor Dodon răspunde” din 16 octombrie că limba rusă trebuie să redevină obiect obligatoriu de studiu în școlile moldovenești.