Renato Usatîi (Partidul Nostru)

Renato Usatîi

Renato Usatîi s-a lansat în politică în 2014, după ce a revenit din Rusia, unde ar fi avut succes în afaceri, conducând, din 2005 până în prezent, o companie de utilaje feroviare.

Usatîi își face apariția în spațiul public cu acte de caritate și concerte la care invită artiști de renume, ceea ce îi aduce rapid popularitatea în sondaje, dar și acuzații din partea unor oponenți politici cum că ar reprezenta „un proiect mixt al serviciilor secrete rusești cu implicarea lumii criminale”.

Usatîi respinge energic toate învinuirile, iar la scrutinul parlamentar din 2014 devine cap de listă pentru Partidul Patria, după ce eșuează să-și înregistreze propria formațiune. Partidul Patria a fost însă eliminat din cursă chiar în ajunul alegerilor, decizie calificată recent de CEDO drept arbitrară și nemotivată corespunzător.

Usatîi a plecat în Rusia, acuzând autoritățile că ar vrea să-l aresteze. Declarații precum că va face un club de karaoke în locul ambasadei americane sau că va construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la frontiera cu România îi aduc popularitate printre electoratul pro-rus din Moldova, unde revine abia la scrutinul local din iunie 2015, când câștigă cu peste 70 la sută mandatul de primar la Bălți pe listele Partidului Nostru, al cărui președinte devine la distanță, prin Skype.

Între timp, investigații jurnalistice internaționale dezvăluie presupuse legături între Usatîi și o tentativă de asasinat la Londra, în 2012, a fostului bancher rus, Gherman Gorbunțov. Usatîi respinge orice implicare.

În toamna lui 2015, Renato Usatîi și simpatizanții săi se alătură protestelor non-stop din Chișinău, declanșate în primăvară de criza „furtului miliardului” și organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Usatîi formează însă front comun cu liderul socialiștilor Igor Dodon.

În 2016, se retrage din nou la Moscova, după ce procuratura îl acuză de tentativa de asasinare a lui Gorbunțov. Peste doi ani, Interpol radiază din baza sa de date dosarul lui Usatîi, pentru că ar fi motivat politic.

Revine în Moldova după fuga oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care l-a acuzat de fabricarea numeroaselor dosare împotriva sa și despre care procurorul general Alexandr Stoianoglo a spus că ar trebui clasate.

În octombrie anul trecut, câștigă un nou mandat de primar la Bălți. Iar în decembrie autoritățile ruse îl dau în urmărire internațională într-un dosar privind scoaterea din țară a peste 15 miliarde de dolari, dosar despre care Usatîi spune că ar fi o comandă a adversarilor săi politici.