Gabriel Attal: Franța va continua să lupte împotriva extremismului islamic

Imaginea lui Samuel Paty pe scările Adunării Naționale de la Paris, 20 octombrie 2020.

Franța va continua să lupte împotriva extremismului islamic, și nu va ceda „încercărilor de destabilizare și de intimidare, a declarat purtătorul de cuvînt al guvernului francez Gabriel Attal, citat de France Presse.

Vorbind după ședința de miercuri a executivului de la Paris, Attal a mai spus că Franța nu va renunța niciodată la principiile și valorile sale, subliind puternica unitate europeană în sprijinul poziției autorităților franceze împotriva violenței islamice, în urma asasinării unui profesor francez în 16 octombrie.

Samuel Paty a fost ucis de un extremist islamist din cauză că le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed la o lecție despre libertatea de exprimare. Omagiindu-l pe profesorul ucis, președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că Franța nu va ceda în fața Islamului radical.

Asasinarea profesorului a stîrnit un val de proteste în Franța, la unele dintre ele caricaturile înfățițîndu-l pe Mahomed fiind proiectate pe clădiri.

A urmat un șir de reacții adverse din partea mai multor țări musulmane, iar președintele Turciei Regep Erdogan le-a cerut concetățenilor săi să boicoteze produsele franțuzești.