Polonia: noi proteste împotriva îngrădirii drastice a avorturilor

Gdansk, 28 octombrie 2020.

Poliția poloneză va lua măsuri drastice împotriva protestatarilor care contestînd limitarea avorturilor atacă din nou bisericile, a anunțat miercuri ministerul polonez de interne.

Polonia e zguduită de ample proteste, majoritatea pașnice, după ce săptămâna trecută Curtea Supremă a decis că avorturile datorate afecțiunilor congenitale ale foetușilor nu sînt constituționale, o decizie care face ca Polonia, țară predominant catolică, să aibă una din cele mai restrictive legislații ale avortului din Europa.

Demonstranții au întrerupt serviciile religioase la cîteva biserici din Varșovia, Poznan și Katowice. La Katowice o mulțime de cîteva mii de persoane, în majoritate femei, s-au adunat în fața catedralei din oraș, strigînd lozinci de genul „Acesta e război!” și „Vreme lege omenească, nu ecleziastică”.

Angajatele și angajații mai multor instituții publice locale, primării, școli, dar și de la întreprinderi private din mai multe orașe poloneze, și-au luat o zi liberă miercuri în semn de solidaritate cu protestele împotriva deciziei Curții Supreme.