Curtea a permis ca în două state indecise și cheie pentru victoria în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Comisia Electorală să accepte voturi prin corespondență care ajung și după data votului. Este vorba de Pennsylvania și Carolina de Nord.
Se speculează că alegătorii democrați, mai mult decât cei republicani, fac uz de votul prin corespondență sau de cel anticipat. Această opțiune, ca și purtarea măștii de protecție au devenit, în actuala campanie electorală, gesturi cu conotații electorale.
Corespondentul Europei Libere la Washington explică câteva din particularitățile votului din acest an:
Your browser doesn’t support HTML5
Principalul factor de natură să modifice desfășurarea alegerilor americane este votul prin corespondența, într-un volum neobișnuit de mare, din cauza pandemiei coronavirus. Să luăm ca exemplu preliminariile de anul acesta din California unde 5,8 milioane de persoane au votat și doar 3 milioane de voturi au fost numărate în noaptea alegerilor, restul de 2.8 milioane luând alte șapte săptămâni. California nu este un stat disputat, acolo democrații vor lua cu siguranță toți electorii, la prezidențiale, dar alte state sunt: Pennsylvania, Michigan, Wisconsin si New Hampshire, care au experiență cu votul prin corespondență. Alte state nu sunt au aceași experință și acolo vor apărea probabil mai multe întârzieri. Acestea sunt posibile în special în state care acceptă ca buletinele de vot să fie trimise chiar în ziua alegerilor, între acestea Carolina de Nord în care raportul de forte între candidați este echilibrat.
Procesul de verificare include comparații între semnături, una pe plic și o alta pe buletinul de vot și asta ia timp.
Multe state – dar nu toate – au acceptat ca numărarea voturilor în persoana și prin corespondență să înceapă înainte de închiderea urnelor, cu condiția ca rezultatele preliminarii să nu fie anunțate.
Your browser doesn’t support HTML5
În 2016, rezultatul alegerilor a fost anunțat odată ce Trump a câștigat Pennsylvania la 1:35 și Wisconsin la 2:29 în noaptea de dupa alegeri. Dacă scrutinul nu va fi strâns, este posibil ca anunțul să vină la fel de rapid, dar comapniile media avertizează că este posibil ca lucrurile să nu stea așa. Câteva avertismente considerate importante pentru cei care vor urmări alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
Candidatul care conduce la un moment dat ar putea să nu fie și învingătorul de la sfârșitul numărătorii. Asta și din cauza discrepanței între democrați, care votează mai mult prin corespondență și republicani, care preferă să voteze la secții.
Populației, politicienilor și presei li se cere să evite speculațiile și anunțuri cu privire la învingător, pe baza unor rezultate parțiale, pentru că asta ar induce în eroare și ar putea crea impresia greșită de fraudă, cu consecințe imprevizibile. De asemenea este important ca surse credibile de informații să fie consultate judicious, mai ales când vine vorba despre anunțarea unui invingător într-un anumit stat.
Președintele american nu este ales prin vot direct, ci prin votul electorilor desemnați de fiecare stat, motiv pentru care victoria se decide la acest nivel local, la statelor, nu la nivel național.