SUA: procurorul general dă undă verde investigării pretinselor fraude electorale

William Barr

Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a autorizat ca procurorii federali să deschidă investigații cu privire la fraude la vot, în ciuda faptului că nu există dovezi care să susțină afirmațiile președintelui Donald Trump că a pierdut alegerile prezidențiale în fața democratului Joe Biden din cauza fraudelor pe scară largă.

Ca răspuns la nota din 9 noiembrie semnată de Barr, mass-media americană a relatat că șeful unui departament pentru infracțiuni electorale al ministerului Justiției a anunțat într-un e-mail intern că demisionează după ce a citit „noua politică și ramificațiile acesteia”.

Barr, un apropiat al lui Trump, a fost acuzat de critici și democrați că a folosit în scop politic sistemul de justiție de mai multe ori în timpul mandatului său. Campania lui Biden a spus că Barr alimentează acuzațiile nedovedite ale lui Trump de fraudă. Memoriul lui Barr apare în momentul în care administrația Trump a cerut ministerului Justiției să investigheze acuzațiile de fraudă și campania Trump a intentat mai multe procese în mai multe state. Judecătorii au respins procesele în Michigan și Georgia, iar experții spun că eforturile juridice ale lui Trump au puține șanse să schimbe rezultatul alegerilor din 3 noiembrie.

Donald Trump nu a acceptat o înfrângere în alegeri, chiar dacă Joe Biden are o marjă mare de voturi în votul popular și în mai multe state cheie care i-au asigurat președinția.