La Erevan au avut loc ciocniri între poliție și protestatari

Protest la Erevan, 11 noiembrie 2020

În Armenia, au avut loc ciocniri între poliție și protestatari care s-au adunat pentru a doua zi consecutiv, miercuri, în capitala Erevan pentru a-și exprima nemulțumirea față de semnarea de către premierul Nikol Pașinian a unui acord cu Azerbaidjanul privind oprirea ostilităților din regiunea disputată Nagorno-Karabah.

În ciuda interzicerii întrunirilor publice în Armenia, unde este în vigoare legea marțială, mii de oameni au umplut Piața Libertății din centrul capitalei, cerând demisia lui Pașinian. Mulțimea a scandat: „Nikol e trădător!”, în timp ce poliția a încercat să împiedice demonstrația. Mai mulți participanți au fost reținuți, inclusiv liderul unui partid de opoziție, potrivit unei postări pe Facebook a unui membru de partid.

### Vezi și... ### Armenia în criză, după ce se anunță încetarea luptelor în Nagorno-Karabah

Înaintea demonstrației, guvernul armean a avertizat opoziția să nu încerce o „lovitură de stat”.

Anunțat pe 10 noiembrie, acordul mediat de Rusia între Pașinian și președintele azer Ilham Aliyev a pus capăt unor ostilități de șase săptămâni în Nagorno-Karabah, regiune recunoscută internațional drept teritoriu al Azerbaidjanului, dar populată și controlată de etnici armeni. Însă Armenia a acceptat să cedeze teritoriile din regiune și din jurul ei cucerite în timpul luptelor de forțele azere, care au obținut avansuri importante. Aclamat la Baku, acordul a declanșat o criză politică la Erevan.

### Vezi și... ### Trupe ruse de menținere a păcii, în drum spre Nagorno-Karabah

Rusia a început desfășurarea în zona luptelor a sute de militari de menținere a păcii pentru protejarea etnicilor armeni din Nagorno-Karabah și asigurarea unui coridor între regiune și Armenia.