Într-un articol de analiză pentru BBC, Steve Rosenberg scrie că Maia Sandu va trebui să facă față unor provocări majore, care țin mai ales de pandemia de coronavirus și economia stagnantă. El mai adaugă că aceste alegeri au fost și un vot pentru vectorul dezvoltării Republicii Moldova, Sandu favorizând relații mai strânse cu UE. „Înfrângerea lui Igor Dodon este jenantă pentru Kremlin: președintele Vladimir Putin îl susținuse în mod deschis în această cursă”, consideră jurnalistul englez. El amintește că Moldova este o republică parlamentară și că președinții au nevoie de o majoritate parlamentară ca să facă schimbări.
Alexandru Tanas scrie pentru agenția de știri Reuters că Occidentul și Rusia luptă pentru influență în fosta republică sovietică cu o populație de 3,5 milioane, care trece printr-o recesiune economică puternică din cauza pandemiei COVID-19. În material se mai menționează că Maia Sandu e cunoscută pentru poziția ei dură față de corupție și că anul trecut a condus guvernul pentru o scurtă perioadă de timp. „Moldova a trecut prin instabilitate politică timp de ultimii zece ani”, conchide Tanas.
Într-un articol pentru Balkan Insight, Mădălin Necșuțu scrie că victoria Maiei Sandu a venit ca o lovitură intereselor Kremlinului în această regiune. El subliniază că diaspora a stabilit un nou record de prezență la vot. Autorul invocă opinia unor experți politici care afirmă că direcționarea știrilor false împotriva Maiei Sandu a avut un efect invers, zădărnicind eforturile lui Igor Dodon de a obține un al doilea mandat.
Orlando Crowcroft și Alice Tidey scriu într-o analiză pentru Euronews că Igor Dodon era favoritul acestor alegeri din cauza partizanatului politic care domină în mass-media din Republica Moldova. În afara țării, acest vot era interpretat ca un referendum pentru orientarea țării către Vest sau Est, însă moldovenii au votat în primul rând din rațiuni economice, consideră autorii. „Victoria Maiei Sandu cu siguranță va fi văzută în lumină pozitivă de comunitatea europeană”, se conchide în articol.
Într-un articol pentru Digi24, Luana Pavaluca scrie că Maia Sandu, candidata proeuropeană, a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ea devine astfel prima femeie președinte din Republica Moldova și „va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulți comentatori să creadă că e posibil să fie declanșate în următoarea perioadă alegeri parlamentare anticipate”.
Portalul ucrainean Novoye Vremya scrie despre Maia Sandu că e o reformatoare și economistă cu experiență internațională, cu diplomă de la Harvard. În articol se menționează că în timpul campaniei electorale, Sandu s-a angajat să acorde prioritate luptei împotriva corupției și să încerce să unească țara. Cu toate acestea, va trebui să se confrunte cu alte probleme, inclusiv pandemia coronavirusului și o economie slabă, conchide Novoye Vremya.
Rusia este acum supusă unei serii de atacuri din diferite direcții, consideră jurnalistul agenției informaționale ruse REGNUM Mihail Demurin. O următoare posibilă direcție ar fi regiunea transnistreană, iar Kremlinul ar trebui să înceapă să pregătească un răspuns dur, afirmă acesta, comentând rezultatele alegerilor din Moldova. „Victoria Maiei Sandu este o realitate incomodă pentru noi, care ar putea agrava o serie de chestiuni, dar în primul rând, soluționarea problemei transnistrene”, afirmă Demurin. El consideră că acum e prioritar să se stabilească o barieră în calea înaintării Uniunii Europene. „Moldovenii ar trebui să simtă cu adevărat consecințele alegerii în favoarea forțelor ostile țării noastre”, scrie editorialistul rus.
Maia Sandu va încerca să păstreze și să dezvolte realizările din cadrul cooperării dintre Chișinău și Moscova, consideră expertul Andrei Suzdalițev, citat de agenția rusă de stat de știri RIA Novosti. În opinia sa, noua administrație moldovenească nu își va permite retorica anti-rusă. „Situația din Moldova este acum mai mult sau mai puțin stabilă. Clasa politică și-a învățat lecțiile de pe urma supraviețuirii în condițiile unei țări scindate. Cred că stabilitatea și atitudinea bună față de Rusia vor continua”, afirmă expertul.
„În direcția Europei. Ce știm despre prima femeie președintă a Moldovei Maia Sandu” – așa este intitulat un articol-portret, publicat de agenția federală rusă de știri TASS. „Nu-i va fi ușor să formeze o majoritate, precum și să dizolve un parlament incomod”, scriu jurnaliștii ruși. În articol e citat expertul Ian Lisnevschi care afirmă că succesul lui Sandu se datorează criticilor agresive aduse lui Igor Dodon, dar și mobilizării majore a migranților moldoveni, care au sprijinit-o în masă.
Iulia Semionova a discutat cu mai mulți experți pentru un articol de analiză publicat pe site-ul redacției ruse a Deutsche Welle. În opinia lor, noua președintă a Moldovei va continua o politică externă pragmatică, orientată spre Occident, și nu se așteaptă la o rezolvare timpurie a problemei transnistrene. Analistul politic Corneliu Ciurea, de exemplu, consideră că Tiraspolului îi este convenabil când în Moldova la putere sunt politicieni de dreapta. Asta le oferă autorităților din stânga Nistrului oportunitatea să promoveze ideea independenței, consideră el.