Relaţiile americano-israeliene la schimbarea de administrații

Unul dintre aliatii principali ai presedintelui Trump, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a stat de vorba la telefon cu presedintele ales, Joe Biden.

Purtatorul de cuvint al premierului a spus ca Biden a reafirmat angajamentul american pentru securitatea Israelului. Premierul Netanyahu a reafirmat legaturile speciale dintre cele doua tari si faptul ca Israelul priveste catre Statele Unite ca la o „componenta fundamentala a securitatii si politicii tarii”. Cei doi au convenit sa se intilneasca curind dupa inaugurarea lui Biden pentru a continua discutiile.

Joe Biden (vicepreședinte al SUA) și premierul israelian Benjamin Netanyahu, Ierusalim, 9 martie 2016

Presedintele Israelului, Reuven Rivlin, a scris pe Twitter ca a stat si el de vorba cu Biden pe care l-a numit „un prieten” al Israelului care stie ca „prietenia se bazeaza pe valori comune dincolo de partizanatul politic”.

Joe Biden a stat de vorba cu numerosi lideri din lume de cind a cistigat alegerile, dar aceasta convorbire cu Netanyahu este probabil mai semnificativa pentru Donald Trump – care inca nu si-a recunoscut infringerea – din cauza parteneriatului strategic special pe care il are cu primul ministru israelian.

### Vezi și... ### Agenda de politică externă a viitoarei administrații americane

In centrul relatiei a fost consensul celor doua administratii ca dusmanul comun este Iranul. Netanyahu a folosit relatia sa speciala cu Trump pentru a mentine dominatia interna a partidului sau, Likud. Casa Alba a utilizat si ea argumentul acordurilor intre Israel si Emiratele Arabe Unite, Sudan si respectiv Bahrein, ca o dovada a succesului planului sau pentru regiune.

Natanyahu a avut relatii reci cu predecesorul lui Trump, Barack Obama, criticind administratia acestuia in legatura cu acordul nuclear cu Iranul si pozitia fata de extinderea asezarilor evreiesti din Cisiordania. Dar in contextul alegerilor americane, atunci cind Trump l-a incurajat pe Netanyahu sa il critice public pe Biden, acesta a evitat, diplomatic.

Donald Trump și Benjamin Netanyahu la Washington, 28 ianuarie 2020

Se anticipeaza ca o administratie Biden va sprijini in mai mare masura cauza palestiniana, decit a fost cazul cu Trump. Premiza acestuia a fost crearea unui coalitii a tarilor arabe sunite si Israel, impotriva Iranului, si stimulente economice pentru palestinieni, neimbratisate insa de acestia, care au acuzat Washingtonul de atitudine partinitoare, in favoarea Israelului. Odata cu Biden, solutia celor doua state – Israel si Palestina – va reveni probabil in actualitate.