Președinta aleasă Maia Sandu și-a anunțat prioritățile imediate

Președinta aleasă Maia Sandu și-a anunțat prioritățile pentru perioada imediat următoare, după învestirea în funcție (care ar urma să aibă loc până la sfârșitul lui decembrie). Republica Moldova nu va putea rezolva toate problemele „într-o zi, printr-o minune”, ci prin acțiuni întreprinse „zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă îmbunătățirea situației”, a spus Maia Sandu, adăugând că aceasta își propune să facă din prima zi de mandat.

„Situația este urâtă, proastă, în cam toate domeniile. Ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților, oamenii au fost privați de ajutoare, iar între timp fărădelegile continuă fără nicio opreliște”, a declarat Maia Sandu, într-un briefing de presă, la sediul PAS.

Între prioritățile sale ea a numit „o politică externă pozitivă”, scoaterea țării din izolarea internațională, asigurarea bugetului cu resursele necesare pentru sistemul medical, pentru economie și pentru „oamenii care s-au pomenit într-o situație foarte grea din cauza acestor crize”, precum și pregătirea și întreprinderea unor „acțiuni ferme pentru combaterea corupției”.

Maia Sandu s-a adresat cetățenilor și în limba rusă, lansând un îndemn la solidaritate. „Știu că nu ați votat pentru lozinci geopolitice, ci pentru schimbări concrete în țara noastră și în viața voastră. Și eu prețuiesc fiecare vot, indiferent pentru cine ați votat. În fața noastră a tuturor se află obiective complexe. Țara noastră a fost folosită mult timp în scopuri personale, și de către cei care se numeau pro-europeni, și de cei pro-ruși. Astăzi avem nevoie mai mult ca oricând de solidaritate socială pentru rezolvarea unor probleme complicate”, a declarat președinta aleasă Maia Sandu, avertizând împotriva discursului „divizant” al politicienilor „care încearcă să câștige capital politic”.