Viktor Orbán: Ungaria nu va accepta clauza respectării statului de drept atașată la bugetul UE

Viktor Orbán, imagine de arhivă.

Premierul Ungariei Viktor Orbán a repetat în 4 decembrie că Ungaria nu va accepta clauza respectării statului de drept atașată la bugetul Uniunii Europene și a fondului de combatere a coronavirusului.

Polonia și Ungaria blocheză alocarea unor fonduri de aproximativ un trilion 800 de miliarde de euro, dintre care 750 de miliarde destinate combaterii celui de-a doilea val de Covid-19 în cele 27 de state membre ale Uniunii. Cele două țări fac obiectul unei investigații a Uniunii Europene pentru subminarea independenței justiției, a libertății presei și organizațiilor neguvernamentale, și riscă să piardă accesul la zeci de miliarde de euro din cauza unei clauze nou-introdusă, care condiționează alocarea fondurilor de respectarea domniei legii.

Vice-premierul polonez Jaroslav Gowin ceruse joi - în schimbul unei posibile concesii - „o declarație clară” a Consiliului European că regula condiționării fondurilor de statul de drept „nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea corectă a fondurilor UE”.

Orbán a spus vineri că Ungaria nu acceptă o asemenea declarație și că respectarea statului de drept și alocarea de fonduri europene trebuie tratate separat.