România, parlamentare 2020: peste 240 de mii au votat deja în diaspora

Ambasadorul României în R. Modova, Danile Ioniță a votat la Strășeni, pentru alegerile parlamentare din România, 6 decembrie 2020

În România au loc alegeri parlamentare duminică, 6 decembrie, dar în diaspora, pentru prima dată, acest vot are loc timp de două zile, pe 5 și 6 decembrie.

Este al doilea scrutin, după alegerile locale din septembrie, organizat pe fundalul pandemiei de coronavirus.

Până la ora 19:00 votaseră aprope 242.000 de români din străinătate. La alegerile parlamentare din 2016, până la închiderea urnelor votaseră 106.000 de români din diaspora.

Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Republica Moldova, Franța, Italia, Spania și Germania.

Peste hotare sunt deschise 748 de secții de votare, iar cetățenii români aflați temporar sau stabiliți definitiv în străinătate pot vota sâmbătă 5 și duminică 6 decembrie.

Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români din afara ţării este reprezentată de 2 senatori şi 4 deputaţi. După alegerile prezidențiale de anul trecut, când diaspora a votat într-un număr record - aproape 944.000 de persoane -, s-a pus problema creșterii numărului de senatori și deputați pentru diaspora.

Liveblog despre alegerile parlamentare: romania.europalibera.org

Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de peste 740.000, reprezentând aproape 4% din totalul celor peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Peste 14.000 de plicuri cu votul românilor care au ales să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, el declarând sâmbătă pentru HotNews.ro că a cerut explicații Poștei Române. Alianța USR-PLUS solicită Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe și Biroului Electoral Central să ia urgent toate măsurile de informare publică pentru ca românii din diaspora al căror vot prin corespondență nu a ajuns la destinație să știe acest lucru și să găsească soluții să se prezinte fizic la urne.