Rusia spune că există „elemente de șantaj” în criticile UE și României la adresa legislației adoptate la Chișinău în 16 decembrie

Parlamentul de la Chișinău, imagone generică

Rusia spune că există „elemente de șantaj” și „amestec în treburile interne” în criticile Uniunii Europene și României la adresa legilor adoptate de parlamentarii moldoveni la 16 decembrie, printre care se numără și o lege referitoare la statutul limbii ruse.

Într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova se spune că în reacțiile Bruxelles-ului și Bucureștiului la evoluțiile din Moldova există amenințări voalate cu întreruperea asistenței financiare pentru Chișinău. „Merită observat că în urmă cu aproape trei ani, când (în Moldova) limba rusă a fost văduvită de statutul de limbă de comunicare interetnică și s-a restrâns transmiterea mass-mediei de limbă rusă, UE și România nu au spus nimic despre discriminare, violarea libertăților sau drepturilor lingvistice ale cetățenilor”, se arată în declarația rusească.

Ministerul de Externe rus cere de asemenea „partenerilor occidentali” să renunța la „politica standardelor duble” și să se abțină de la „amestecul în treburile interne ale statului moldovean suveran”.