Senatori republicani îi cer lui Trump să aprobe ajutoarele oferite în contextul pandemiei

Donald Trump

În Statele Unite, senatori republicani l-au îndemnat pe președintele Donald Trump să semneze proiectul legii privind ajutoarele oferite în legătură cu pandemia și finanțarea guvernului, după ce beneficiile pentru milioane de șomeri americani au expirat. Trump a șocat Congresul și a pus la îndoială soarta legislației care prevede cheltuieli de 900 de miliarde de dolari, declarând, pe 22 decembrie, că nu o va promulga.

Legea a fost sprijinită în ambele camere ale congresului de ambele partide, democrat și republican, după luni de lupte politice, și prevede, între altele, alocații de 300 de dolari săptămânal pentru cei care și-au pierdut slujbele din cauza pandemiei.

Beneficiile actuale au expirat pentru aproximativ 11 milioane de americani, pe 26 decembrie.

Legea mai prevede plăți unice de 600 de dolari pentru americanii care au venituri sub 75 de mii de dolari pe an. Despre aceste plăți, Trump a spus că sunt prea mici și a cerut mărirea lor până la 2 mii de dolari.

Totodată, dacă Trump nu semnează documentul, guvernul federal riscă să fie parțial închis, începând cu ziua de marți. Congresul se va reuni luni pentru a aproba o finanțare temporară de câteva zile sau câteva săptămâni a executivului american.

Legislatorii vor încerca să depășească și vetoul impus de Trump asupra proiectului de buget al apărării, în valoare de 740 de miliarde de dolari, despre care președintele republican a spus că nu conține măsuri de interes primordial pentru securitatea națională și că este „un cadou pentru Rusia și China”.