Ala Nemerenco: începutul vaccinării anti-COVID depinde de rapiditatea cu care va fi organizată preluarea vaccinului

Ala Nemerenco

Un oficial de la Chișinău spune că termenul începerii vaccinării anti-COVID-19 în R. Moldova depinde de rapiditatea cu care autoritățile vor organiza preluarea vaccinului. „Mingea este pe terenul nostru - termenele de vaccinare depind de cât de repede ne vom organiza și vom fi gata să preluăm vaccinul”, a scris pe Facebook consiliera prezidențială în domeniul sănătății Ala Nemerenco.

Declarația a venit la câteva ore după ce președintele român Klaus Iohannis, a anunțat la Chișinău că România va dona Republicii Moldova până la 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID. Consiliera Nemerenco a mai spus marți că primii vor fi vaccinați lucrătorii sistemului de sănătate „din prima linie”, iar după ei vor urma alte categorii de risc.

IPN amintește că în declarațiile sale de la Chișinău, Iohannis a promis și ajutor tehnic, prin trimiterea unei echipe de specialiști care să ajute Republica Moldova în pregătirea Strategiei de vaccinare.

Tot marți, 34 de aparate de ventilare pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă, care necesită respirație asistată, și 41 de monitoare au fost livrate Republicii Moldova. Echipamentul medical a ajuns în țară grație sprijinului financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic, transmite IPN.

Între timp, autoritățile moldovene au anunțat marți că, în ultimele 24 de ore, încă 927 de persoane au fost depistate cu COVID-19 și s-au înregistrat 25 de decese.