Acuzația nu a fost încă formulată direct, dar înalți oficiali și politicieni europeni bănuiesc consorțiul britanic AstraZeneca că ar fi redus în mod voit livrările de vaccinuri către UE pentru a vinde dozele unor terțe țări, la un preț mai mare, deși dozele sunt fabricate în Belgia.
Totul a început în weekend, când în EU o serie de oficiali au adresat un set de întrebări companiei, la care încă nu s-a răspuns.
Pe culoarele UE, s-au auzit deja remarci despre cum lobbyiștii AstraZeneca nu ar mai fi bine-veniți începând din acest moment. „Încrederea noastră a fost zdruncinată”, a declarat un alt înalt oficial UE.
### Vezi și... ### Olanda: noi proteste violente împotriva măsurilor de carantinăComisara UE pentru chestiunile de sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat că un „mecanism transparent” al livrărilor de vaccinuri va fi curând declanșat la nivel instituțional în UE. Asta va obliga orice firmă să declare de acum înainte unde, în ce parte a lumii, dorește să vândă vaccinuri fabricate în UE. Asta pentru că în bună parte vaccinurile britanice AstraZeneca sunt în realitate fabricate pe continent, chiar dacă Marea Britanie a părăsit UE.
Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a confirmat la rândul său inițiativa, spunând că este „singurul mod în care ne putem asigura că sunt respectate contractile cu firmele producătoare”.
Deocamdată, Comisia așteaptă încă un răspuns oficial de la AstraZeneca, la două zile după ce firma a anunțat că nu își poate onora contractul cu UE. Totul a început cu o convorbire telefonică între șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele executiv (CEO) al firmei în cauză, Pascal Soriot. Imediat după reuniunea Comisiei, șefa sănătății Kyriakides a anunțat că „AstraZeneca nu a dat nici o explicație mulțumitoare”.
Vaccinurile firmei britanice sunt în realitate produse la o fabrică din Belgia, iar aparent producția acolo este la un nivel normal, ceea ce nu explică în nici un fel întârzierea livrărilor, altfel decât dacă ele sunt destinate în realitate unor terțe țări, neeuropene.
### Vezi și... ### Pfizer a redus temporar la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19Ieri, luni seara, UE a anunțat că va impune un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri care va afecta tot ceea ce firma britanică produce pe continent. O întâlnire la nivel înalt între responsabili e prevăzută mâine, miercuri.
Firma americană Pfizer, care lucrează împreună cu trustul german BioNTech, a avertizat la rândul său pe 15 ianuarie că își reduce livrările către UE, deși și acele vaccinuri sunt produse tot în Belgia.
UE – „o singură zonă epidemiologică”
Pe acest fundal, vineri, în cadrul unui summit video între cei 27 de lideri, Uniunea Europeană a fost considerată în sfârșit „o singură zonă epidemiologică”. Pentru a-i mulțumi pe cei care au deja o lungă serie de „zone roșii” în vizor, a fost introdusă și nuanța de „roșu închis”, pentru zonele cele mai periculoase.
Campaniile de vaccinare anti Covid-19 avansează relativ lent în Uniunea Europeană, dar Comisia și-a anunțat ca scop ca 70% din populația adultă să fie vaccinată până la sfârșitul lunii august.
Pentru moment, nu toate țările le cer străinilor care sosesc din afară dovada unui test epidemiologic și doar o minoritate de țări impun o perioadă de carantină călătorilor. Țările din sud, în special Grecia, sunt cele care susțin cel mai activ ideea unui „certificat de vaccinare” acceptat la nivel european, ceea ce ar fi pentru ele de o mare utilitate în prevederea turismului din vară.
Se pune însă și o importantă problemă juridică: pașaportul care garantează vaccinul riscă să ducă... la un control politic al dosarului și istoricului medical.