Transparency International (TI) constată în raportul său anual că pandemia de coronavirus a scos în evidență „corupția la scară largă” în țări din Europa de Est și Asia Centrală, unde lideri „corupți și autoritari” au redus supravegherea cheltuielilor guvernamentale și au restrâns libertățile civile.
Raportul TI privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) în 2020, dat joi publicității, mai spune că unii lideri politici din regiune au folosit criza pentru a-și crește puterea, pentru a adăuga restricții la accesul deja limitat la informații, pentru a elimina cerințele de transparență în achizițiile publice și a renunța la mecanismele de control și evidență. Ca urmare, potrivit raportului TI, s-a redus transparența cheltuielilor care au ca sursă ajutoarele externe, făcând dificilă urmărirea fondurilor și asigurarea unei distribuții adecvate către destinatarii vizați.
Indicele de Percepție a Corupției reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri, care au fost chestionați de TI, percep corupția existentă în 180 de țări și teritorii. Cu cât scorul acordat pe o scară de la 0 până la 100 este mai mic, cu atât țara este percepută ca fiind mai coruptă, iar 100 însemnând „deloc corupt”.
Raportul TI constată că țările cu un index mai bun al IPC investesc mai mult în sistemul de sănătate, fiind mai în măsură să ofere acoperire medicală universală și sunt mai puțin susceptibile de violarea normelor democratice și a statului de drept. Dar, se mai arată în raport, corupția persistentă a subminat sistemele de sănătate în multe țări și a contribuit la regresul democrației pe fondul pandemiei de coronavirus.