Ambasadorul rus la Washington a fost rechemat la Moscova pentru consultări

Ambasadorul Anatoli Antonov

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova pentru o analiză a relațiilor ruso-americane, dar și a politicii noii conduceri a Statelor Unite ale Americii, a anunțat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Zaharova a precizat că autoritățile ruse nu doresc „degradarea ireversibilă” a relațiilor cu Statele Unite, adăugînd că lucrul cel mai important pentru Moscova este acum găsirea unui mod de a îmbunătăți relațiile ruso-americane, aduse în ultimii ani într-o situație dificilă, practic într-un impas, de către Washington.

Anterior, președintele american Joe Biden a afirmat că omologul său rus Vladimir Putin este un criminal fără suflet, care va plăti curând pentru că a încercat să se amestece în alegerile prezidențiale din noiembrie. Biden a făcut declarația într-un interviu transmis de rețeaua TV ABC, la câteva ore după ce Biroul Directorului pentru Informații Naționale din Statele Unite a afirmat marți într-un raport că Putin a autorizat operațiuni de influențare puse în practică de mai multe organizații guvernamentale rusești, operațiuni menite să-l denigreze în timpul campaniei pentru alegerile americane din 2020 pe actualul președinte Joe Biden și să-l sprijine pe fostul președinte Trump, să submineze încrederea publică în procesul electoral și să exacerbeze diviziunile socio-politice din Statele Unite.

Pe 17 martie, adinistrația americană a anunțat că va extinde sancțiunile împotriva Rusiei în legătură cu otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, la Tomsk și a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, în Marea Britanie.

Pe 18 martie, Statele Unite vor suspenda aplicarea excepțiilor pentru lista de restricții la exporturile în Rusia ce pot afecta securitatea națională a Americii.