Vaccinurile, riscul trombozelor și profilaxia

În R. Moldova, autoritățile medicale nu au luat vreo decizie referitoare la utilizarea vaccinului Astra Zeneca, după ce, miercuri, Agenția Europeană a medicamentului a spus că riscul apariției trombozelor, deși e foarte mic, există totuși, ca urmare a imunizării cu acest ser contra coronavirusului. Dar ce recomandări de profilaxie ar exista?

Your browser doesn’t support HTML5

Vaccinurile, riscul trombozelor și profilaxia

Medicii care coordonează campania moldovenească de vaccinare nu au intervenit deocamdată cu vreo recomandare suplimentară urmare a anunțului de miercuri a Agenției Europene a Medicamentului, dar se vor întruni pentru a dezbate problema, afirmă Daniela Demișcan, șefă de direcție în cadrul ministerului sănătății:

„Noi o să convocăm Comitetul de coordonare a procesului de imunizare de pe lângă Ministerul Sănătății și o să abordăm acest aspect. Ministerul ia decizii în baza recomandărilor specialiștilor.”

Alexei Ceban, unul din membrii acestui grup de experți naționali exclude, deocamdată, existența vreunui motiv de alertă:

Așteptăm și decizia OMS...

„Vreo decizie de limitare sau de a schimba vreo recomandare momentan nu este. Așteptăm și decizia OMS, deoarece beneficiile prevalează mult riscurile, iar noi trebuie să utilizăm maxim toate măsurile de prevenire care sunt la moment. Vaccinul AstraZeneca este folosit în R. Moldova din 2 martie, sunt peste 50 de mii de persoane vaccinate și nu avem evenimente adverse legate de coagularea sângelui sau tromboze.”

Cei care sunt imunizați acum în R. Moldova, mai precizează Alexei Ceban, sunt vârstnicii. Restrângerile de utilizare pe care le-au aplicat de ieri până azi state ca Belgia sau Marea Britanie se referă, pe de altă parte, la persoane mai tinere. În Marea Britanie, de exemplu, de unde provine serul, s-a considerat necesar ca el să fie administrat doar celor cu vârste de peste 30 de ani, pe când în Belgia - celor de peste 56 de ani, într-o testare de patru săptămâni.

Limitări ca acestea au fost luate de state care vor să diminueze riscul apariției trombozelor, despre care EMA a spus miercuri că există, deși ca „efect secundar foarte rar”. Dar în R. Moldova, țară în continuare cu acces limitat la vaccinuri și care a primit donații constituite din acest ser anume, o decizie ca aceasta ar însemna să oprești vaccinarea, spune experta Ala Tocarciuc:

### Vezi și... ### “Un cheag de risc”: presa europeană despre vaccinul AstraZeneca

„Țările care au două-trei-patru vaccinuri, respectiv, fac modificări și spun că vaccinul AstraZeneca va fi folosit, de pildă, doar la persoane de peste 60 de ani, preponderant de gen masculin etc. Și celelalte vaccinuri se folosesc pentru celelalte segmente de vârstă. Dar e clar că noi nu putem limita segmentele de vârstă pentru că nu avem alternativă. Dar ce se poate face, e profilaxia trombozelor. Ar trebui ministerul sănătății să pregătească un fel de instrucțiune foarte clară cum să se pregătească de vaccinare cu AstraZeneca, în special femeile cu vârsta de la 24 la 55 de ani. Și ce să primească. Pentru că riscul de tromboze nu este doar la acest vaccin și el poate fi diminuat cu ajutorul altor medicamente. Deci, este un risc la care sunt alte soluții astăzi.”

Până în 4 aprilie au fost identificate numai 169 de cazuri de cheaguri de sânge la creier la 34 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană. O reacție similară cu cea înregistrată la pacienții tratați cu heparină, condiție numită Trombocitopenie indusă de heparină.

R. Moldova a început, în martie, în urma vecinelor sale, campania de vaccinare, reușind până acum să-și imunizeze 1,6 din populație doar grație unor donații primite din România și pe platforma Covax, compuse în special din AstraZeneca și foarte puține doze de Pfizer. Autoritățile medicale au afirmat totuși astăzi că au fost anunțate despre viitoarea sosire în R. Moldova și a unei donații de 182 de mii de vaccinuri Sputnik V produse în Rusia.