Colaboratorii lui Navalnîi reținuți la Moscova, înainte de proteste

Un ecran gigantic pe un centru comercial din Moscova , pe care poate fi urmărit discursul anual al președintelui Vladimir Putin despre starea națiunii, 21 aprilie 2021.

Două dintre cele mai apropiate colaboratoare ale lui Aleksei Navalnîi au fost reținute chiar înainte de începerea protestelor anunțat în Rusia, în sprijinul liderului opoziției aflat în detenție, în timp ce președintele Vladimir Putin și-a început discursul privind starea națiunii.

### Vezi și... ### Rusia: discursul anual al președintelui Putin despre starea națiunii, pe fundalul protestelor pro-Navalnîi

Avocata Liubov Sobol și Kira Iarmîș, purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi au fost reținute la Moscova pe 21 aprilie, după cum au anunțat avocații lor.

Săptămâna trecută, Liubov Sobol a primit o pedeapsă cu muncă în folosul comunității –de un an cu suspendare, pentru că ar fi forțat intrarea în apartamentul ofițerului Serviciului Federal de Securitate (FSB) Konstantin Kudriavțev în decembrie, la câteva ore după ce Navalnîi publicase o înregistrare acesta care ar demonstra că ofițerul FSB participase la otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok în august 2020.

Liubov Sobol susține că pedeapsa sa este motivată politică și are ca scop să o reducă la tăcere. Luna trecută, colaboratoarea lui Navalnîi a anunțat că intenționează să candideze pentru un loc de deputat in Duma de Stat, in alegerile programate pentru luna septembrie.

În prezent, Sobol este în arest la domiciliu într-un alt caz. Ea și alți câțiva asociați și susținători ai lui Navalnîi au fost acuzați de încălcarea reglementărilor sanitare în timpul mitingurilor ne autorizate din ianuarie împotriva încarcerării lui Navalnîi.

Kira Iarmîș a fost plasată în arest la domiciliu pe 8 aprilie pentru încălcarea măsurilor de securitate sanitară și epidemiologică, o acuzație pe care aurtoritățile ruse au folosit-o adesea pentru a-i reține pe asociații lui Navalnîi, care organizaseră sau participaseră la proteste.

Colaboratorii lui Navalnîi declară că protestele de astăzi ar putea fi și „ultima bătălie” pentru că se așteaptă la măsuri și mai drastice de limitare a dreptului la liberă exprimare și manifestații, după discursul lui Putin despre starea națiunii.

Desfășurarea în timp real a protestelor poate fi urmărită AICI.