Lukașenka spune că va da puteri prezidențiale Consiliului de securitate dacă nu va mai putea funcționa ca președinte

Imagine de arhivă.

Aliaksandr Lukașenka spune că va semna un decret care va da puteri prezidențiale Consiliului de securitate al țării, dacă el nu va mai fi în stare să îndeplinească funcția de președinte. Consiliul e alcătuit din demnitari aleși de șeful statului. Potrivit agenției de presă de stat Belta, Lukașenka a anunțat sâmbătă că șeful acestui Consiliu ar urma să fie primul-ministru.

Multe guverne ale lumii îl consideră pe Lukașenka ilegitim, după controversata sa realegere din august 2020, contestată de opoziție și de miile de protestatari ale căror demonstrații au fost reprimate cu brutalitate.

Mare parte a conducerii opoziției este sau la închisoare sau a fost forțată să se exileze. După sancțiunile impuse de Occident și apelurile repetate pentru noi alegeri prezidențiale și pentru plecarea lui Lukașenka, aflat la al cincilea mandat, liderul autoritar de la Minsk a cerut sprijinul Kremlinului.

În 22 aprilie Lukașenka s-a întîlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, dar nu au fost date detalii despre întrevederea lor.