Armenii americani au salutat decizia lui Joe Biden de a recunoaște oficial genocidul armenilor

Membri ai diasporei armenești în fața ambasadei Turciei la Washington, după ce președintele Joe Biden a recunoscut oficial genocidul armenilor.

Armenii americani au salutat decizia președintelui Statelor Unite Joe Biden de a recunoaște oficial drept genocid masacrarea armenilor din Imperiul Otoman în primul război mondial.

Decizia le-a înfuriat însă pe autoritățile de la Ankara, care au acuzat administrația de la Washington că încearcă să rescrie istoria.

În 24 aprilie, Joe Biden a fost primul preeșdinte american care a folosit cuvântul „genocid” într-o declarație oficială dată publicității cu ocazia Zilei de rememorare a genocidului armenilor, zi în care se aniversează începutul masacrului care a avut loc în 1915 în Imperiul Otoman.

Biden a spus că nu a făcut declarația pentru a da vina pe cineva, ci pentru a asigura că acest lucru nu se va repeta.

Casa Albă a evitat pînă acum să folosească termenul de genocid, de teamă să nu îndepărteze Turcia, care e aliată în NATO.

Autoritățile de la Ankara insistă că masacrul din 1915 a fost rezultatul unui război civil, și nu o campanie de anihilare a armenilor pusă la cale de guvernul otoman.