Pe perioada sărbătorilor pascale Tiraspolul ridică restricțiile de circulație

Punct de control la intrarea în regiunea transnistreană

Pe perioada sărbătorilor pascale Tiraspolul ridică restricțiile de circulație. Nu va mai fi nevoie de aprobarea administrației pentru a pleca din regiune, iar cei care merg în stânga Nistrului nu vor mai trebui să stea în carantină. Circulația a fost relaxată pentru perioada 30 aprilie – 10 mai.

În acest an slujbele de Paște vor avea loc în aer liber, cu păstrarea distanței și obligativitatea purtării măștilor, iar miliția va urmări respectarea acestor reguli. De Blajini, cimitirele vor fi deschise. Perioada relaxării acoperă și ziua de 1 mai, sărbătorită de obicei în regiune cu subotnice și ieșiri în aer liber, dar și data de 9 mai, când la Tiraspol este planificată o paradă militară cu ocazia Zilei Victoriei în cel de al doilea război mondial, sărbătorită în Transnistria pe model rusesc.

După ce vor trece sărbătorile pascale, restricțiile de circulație vor fi reimpuse, spun responsabili de la Tiraspol.

Un comunicat al Biroului de reintegrare de la Chişinău salută eliminarea restricțiilor de circulație de către administrația de la Tiraspol. „Într-un apel către Tiraspol, Chișinăul a propus menținerea liberei circulații, inclusiv ținând cont de procesul de vaccinare a populației”, se spune în comunicatul care precizează că administrația transnistreană a promis să examineze posibilitatea ridicării restricțiilor de circulație în cazul în care va scădea numărul infectărilor cu Covid-19.

Tiraspolul a impus restricții în legătură cu pandemia de coronavirus din 17 martie 2020. Din luna iunie a anului trecut locuitorii din stânga Nistrului nu au voie să plece din regiune decât cu o aprobare speciale din partea administrației separatiste, iar cei care vin în regiune fără un test negativ la Covid-19 trebuie să stea izolați timp de 14 zile.

Chişinăul a cerut de mai multe ori Tiraspolului să ridice interdicțiile de circulație, impuse la frontiera administrativă sub pretextul pandemiei, subliniind că acest lucru încalcă drepturile omului și face imposibil accesul cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului inclusiv la serviciile medicale oferite de sistemul de sănătate al Republicii Moldova.

Rata de infectare în stânga Nistrului este mai mare decât media pe Republica Moldova. De la începutul pandemiei în regiunea transnistreană, cu o populație de aproximativ 300 de mii de locuitori, au fost raportate oficial 47.045 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, iar 1084 de oameni au pierdut lupta cu boala.