Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca pentru că nu a livrat la timp vaccinurile promise

Imagine de arhivă.

Comisia Europeană a anunțat luni că a dat în judecată firma AstraZeneca pentru nerespectarea contractului de furnizare a vaccinelor anti-COVID-19, și pentru că nu a livrat la timp aceste vaccinuri, relatează Reuters. În replică, Astra Zeneca a spus că acțiunea înaintată de Comisie în justiție este nefondată și că se va apăra în instanță.

„Comisia a inițiat vineri acțiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferință de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar, adăugând că toate cele 27 de state membre sprijină acest demers. După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament al producției, AstraZeneca s-a angajat să facă „toate eforturile” pentru a livra către UE cam 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Dar pe 12 martie compania a anunțat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Comisia Europeană ceruse anterior companiei anglo-suedeze AstraZeneca să redirecționeze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar firma a răspuns că producția acestora este alocată britanicilor, susținând că așa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.