După 20 de ani, începe retragerea ultimelor trupe străine din Afganistan

Statele Unite și NATO încep oficial să își retragă ultimele trupe din Afganistan pe 1 mai. Țara rămâne sfâșiată de război, situația securității este precară iar numărul atacurilor violente și al atentatelor a crescut

Până la 11 septembrie, vor fi retrași 3.500 de soldați americani și aproximativ 7.000 de soldați NATO, punând capăt celor două decenii de prezență militară străină.

Soldați americani la o bază de U.S.Marines din provincia Helmand. Retragerea oficială din Afganistan a început pe 1 mai 2021.

Recent, președintele american Joe Biden și NATO anunțaseră că retragerea trupelor se va încheia pe 11 septembrie, fără condiții dar este o prelungire cu câteva luni față de înțelegerea încheiată anul trecut de milițiile Taliban cu fosta administrație Trump. Prelungiera retragerii a nemulțimit milițiile Talibam care insitau ca retragerea să fie încheiată pe 1 mai, chiar dacă acordul cu administația Trump era condiționat și de anumite aspecte de securitate.

Despre retragerea sovietică din Afganisnta, în 1989: Un interviu cu istoricul Victor Sebestyen.

### Vezi și... ### Iluziile pierdute ale lui `89. De la Havel și Wałęsa la Orban și Putin

România îți retrage, începând de sâmbătă, cei 615 militari prezenți în Afganistan și cele peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică .

În 2002, 405 militari români au fost dislocați în prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial, precizează Mediafax. În cursul misiunii din Afganista, România a pierdut 27 de militari de elită.

În Afganistan se înmulțesc concomitent atacurile cu bombe și actele de violență. Vineri, un automobil capcană a explodat în regiunea estică Logar, cel puțin 27 de persoane au fost ucise, au informat autoritățile locale afgane.