Ziua Victoriei și un marș al socialiștilor la Chișinău

La Chișinău, mii de oameni au participat la un marș cu ocazia celei de-a 76-a aniversări a victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste, în al doilea război mondial. Marșul „Regimentul Nemuritor” a fost organizat de Partidul Socialiștilor (PSRM).

Liderul formațiunii, fostul președinte al țării Igor Dodon, a estimat numărul participanților la 20.000. Estimările poliției au fost, potrivit tot lui Dodon, de 10-15.000.

Numeroși manifestanți au defilat cu drapele în culorile așa-numitei panglici „Sf. Gheorghe”, asociate cu naționaliștii ruși, dar și drapelele R. Moldova.

Întrebat de reporteri dacă este înțelept să adune atâția oameni în condiții de pandemie, Dodon a răspuns, potrivit Jurnal TV, că „fiecare om decide ce face”.

Igor Dodon

Concomitent, în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, a avut loc o altă manifestație, de dimensiuni mult mai reduse, cu steaguri ale României și ale Uniunii Europene, și cu muzică românească.

Unii participanți la acțiunea socialiștilor s-au apropiat de micul grup din fața statuii lui Ștefan cel Mare, provocând altercații verbale, dar au fost nevoiți să plece după intervenția poliției.

Marșurile numite „Regimentul Nemuritor” după model rusesc sunt organizate de 9 mai, în ultimii ani, în mai multe foste republici sovietice și au o puternică încărcătură propagandistică. Participanții poartă fotografii ale membrilor familiilor lor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, iar mulți copii sunt îmbrăcați în uniforme militare. Sunt purtate steaguri roșii și etalate diverse alte atribute ale epocii sovietice.

Din centrul capitalei, participanții la acțiunea organizată de socialiști s-au îndreptat la complexul memorial „Eternitate”, ridicat în memoria ostașilor sovietici din al Doilea Război Mondial.